ВЕЛИКА ПРОМЕНА У СРПСКОМ ФУДБАЛУ:  Играчи коначно имају заштиту

Извршни одбор ФС Србије у седници у среду усвојио је значајну промену у правилнику.
fudbal
Фото: pixabay.com

Најважнија одредба тиче се тога да ће фудбалери, којима касне две плате, имати право на јенострани раскид уговора са клубовима. То правило важиће убудуће како за домаће, тако и за стране играче.

По ранијем правилнику, играч је имао обавезу да достави писано упозорење клупској канцеларији, уз рок од 15 дана да се пропуст исправи. Потом је клуб био дужан да у конкретном периоду измири заостале финансијске обавезе, а играч истовремено писмо достави и Комисији за статус и регистрацију играча Фудбалског савеза Србије.

У новом правилнику стоји следећа измена.

"Уколико клуб дужник у целости не измири своје финансијске обевезе, у року од 15 дана од писаног упозорења играча, играч у писаној форми обавештава клуб о раскиду уговора из оправданог разлога због неисплаћених доспелих зарада и то електронским путем – слањем обавештења на званичну адресу електронске поште клуба, или у писаној форми – слањем обавештења редовном поштом на званичну адресу клуба", стоји у Правилнику.

Члан Правилника о регистрацији, статусу и трансферу играча стоји и шта је право клубова. Они имају рок од три дана по приспећу писаног обавештења та тужбу суду, тачније Већу за решавање спорова Фудбалског савеза Србије.

Ипак, тужба не може да одложи извршење, па се у том члану 66 каже:

"Тужба клуба не одлаже извршење и играч се може регистровати за било који други клуб. У случају да зараде играча не доспевају на месечном нивоу, рачунаће се пропорционални однос једнак зарадама за два месеца. Доцња у плаћању износа у барем две месечне зараде сматраће се оправданим разлогом да играч раскине уговор, под условом да је испоштовао обевезу достављања обавештења".

На крају, Надлежни орган ФСС на основу захтева играча или клуба донеће коначну одлуку.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести