Веселиновић: Квалитетна представа против Спартака неће изостати

Александар Веселиновић се на тренерску клупу у Војводини вратио након успешне мисије коју је имао у Суботици. Фудбалере Спартака Ждрепчеве крви довео је до трећег места на табели после 30. првенствених кола, створивши од њих младу, али веома успешну, ефикасну и отвореној игри наклоњену целину.
aleksandar veselinovic, FK Vojvodina
Фото: ФК Војводина

Пред сам почетак плеј-офа прихватио је позив из Новог Сада да покуша да и у највећем граду у Војводини уради нешто слично, иако је био свестан да је пред њим веома тежак и захтеван посао. Већ у другом колу доигравања насупрот тима који сада предводи, сутра ће се наћи “плави голубови” и биће то по свему посебна утакмица за младог стручњака.

- Спартак ЖК је потпуно формирана екипа, која игра нападачки, агресиван и атрактиван фудбал, тежећи увек да постигне гол више од ривала - рекао је Веселиновић. - Суботичани имају младе и амбициозне играче, изваредне момке који поседују победнички менталитет, али и одличан стручни штаб и организован клуб. За нас ће најважније бити то да у дерби уђемо с одговорношћу, како бисмо пружили максимум. На основу рада у протекле две недеље, уопште не сумњам у то да ће играчи Војводине бити мотивисани да остваре победу. Можда то није реално да се догоди одмах, али сам оптимиста по питању тога да момци могу у будућности клубу да донесу одређени квалитет и ауторитет игре. То је нешто што Војводина мора да има и што може да јој дугорочно донесе жељене резултате. Сутра нас очекује тежак сусрет, за који се спремамо као и за сваку другу утакмицу и у којем ћемо тежити атрактивном фудбалу.

Неће ваш тим бити комплетан,због картона право наступа неће имати Никола Антић и Лазар Арсић?

- Реч је о квалитетним и већ афимрисаним играчима. Наша је обавеза да из постојећег играчког кадра пронађемо одговарајућа решења како бисмо надокнадили њихов изостанак, без обзира на чињеницу да Антић и Арсић чине значајн део укупног квалитета екипе. Последњи сам који ће тражити било какво оправдње у њиховом изостанку и усредсредићемо се на оно што у екипи имамо.

С противничке стране, у улози тренера наћи ће се ваш дојучерашњи најближи сарадник Владимир Гаћиновић?

- Влада је мој пријатељ због чега сам поносан, одличан је тренер и веома сам срећан што сам га дуго имао за сарадника у клубовима у којима сам радио. У савременом фудбалу пуно је детаља који могу да утичу на збивања на терену и усмере утакмицу у одређеном правцу. Моје познавање Спартака и Владино познавање мене, такође, могу да буду пресудни, али то може и да не буде тако. Суботичани су годинама били познати по деградацији игре и дефанзиви, али су у овој сезони променили ту филозофију и играју нападачки, што је, по мени, добро за српски фудбал. С друге стране, Војводина са својом дугом и богатом традицијом увек мора да буде у врху, без обзира на то ко је тренер, ко игра у тиму и ко седи у управи. Нажалост, сада смо осми, а Спартак је трећи, што се није често дешавало у историји. Позивам гледаоце да у великом броју дођу на “Карађорђе”, јер сам сигуран да ће имати прилику да прате обострано отворену игру и добру утакмицу - најавио је Александар Веселиновић.

 

Гаћиновић: Не одступамо од наше филозофије игре

Дуго је Владимир Гаћиновић, садашњи шеф стручног штаба фудбаера Спартака Ждрепчеве крви, тренерски занат пекао уз Александра Веселиновића. Сарадњу су почели у литванској Судуви, наставили кратко време у Војводини, а онда су овој сезони са Спартаком направили прави бум. Променивши им из корена концепцију игре, довели су Суботичане до трећег места на табели, успут створивши тим који у сваком сусрету игра за гол више, трудећи се да афирмишу већи број младих играча. Тренерски путеви су им раздвојили, Веселиновић је преузео тим Војводине, а Гаћиновић је постао главнокомандујући у игри “плавих голубова”. Управо њихове две екипе сутра ће одиграти војвођански дерби на стадиону “Карађорђе”, у, барем у најави, веома занимљивом дуелу.

Фото: Ј. Грлић

- Пре свега, Војводина је увек - Војводина и самим тим, посебно јер игра пред својим навијачима, заслужује улогу фаворита - рекао је Владимир Гаћиновић. - Истина је да смо ми боље пласирани на табели, да држимо треће место и да игром и резултатом то желимо да оправдамо. Тренирали смо током прошле недеље као што то чинимо пред сваки сусрет, јер знам да се велике утакмице не добијају само у тих 90 минута њиховог трајања, већ добрим и посвећеним радом током читаве недеље. Поносни смо што смо на истом нивоу на којем је и новосадски тим, у екипи влада одлично расположење и сигуран сам да ћемо одиграти утакмицу без икаквих калкулација.

Шта би могло да пресуди у овом сусрету и каква је кадровска ситуација у вашој екипи?

- У дербију је свашта могуће, јер су све карте отворене. Може да пресуди тренутно расположење појединаца, а пробаћемо да створимо ситуацију да све то оде у нашу корист. Хендикеп је то што право наступа неће имати капитен Дејан Керкез, а имали смо и ситнијих проблема с повредама и болестима неких играча. Међутим, убеђен сам да ће сви они бити спремни за важну утакмицу у Новом Саду.

Први пут ћете водити тим против Веселиновића, постоје ли неке посебне емоције?

- Аца Веселиновић и ја се знамо пуних 25 година, јер смо заједно играли фудбал у Бечеју. После смо сарађивали на тренерској клупи у Литванији, па у Војводини и сада у Спартаку. Поносан сам на наше пријатељство за које могу да кажем да је вечно, јер Веселиновића изузетно ценим и верујем му. Ипак, професионалци смо који увек желе највише за клубове у којима раде, а сада се Аца и ја налазимо на супротним странама. Лагао бих ако бих рекао да немам емоцију и према њему, али и према Војводини, јер је то клуб у којем сам радио у омладинској школи две године. У њему је стасао и био капитен првог тима мој син Мијат, али ћу, упркос томе, учинити све да екипа из моје садашње куће, а то је Спартак ЖК, оствари жељени резултат. Што се Веселиновића и мене тиче, загрлићемо се и пре и после сусрета, без обзира на то како се он буде завршио.

Шта конкретно очекујете у погледу крајњег резултата дербија?

- Очекујем, пре свега, пуно гледалаца на трибинама, јер ће играти два добра тима, при чему је Спартак ЖК скренуо на себе пажњу одличним играма током читаве сезоне. Објективно, тешко је прогнозирати шта би на крају могло да се догоди, али је сигурно да нећемо од наше филозофије игре и од борбе за европску визу. Оптимисти смо и најбитније је то да у недељу на терену учинимо све што је у нашој моћи како не бисмо имали после разлога да за било чим жалимо – поручио је Владимир Гаћиновић.

А. Предојевић

 

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести