Војислав Гајић: Имам велику подршку, недостаје ми време

Када је прошле седмице “Дневник” објавио вест да је, после седнице Управног одбора, Војислав Гајић поднео оставку на место председника Фудбалског клуба Војводина, подигли су се велики таласи на новосадском парчету Панонског мора.
e
Фото: Dnevnik.rs

Гајић је одмах потом отишао на службени пут у иностранство, а званични, али и неофицијелни кругови, покушали су да пронађу разлоге који су допринели таквој његовој одлуци. У уторак смо поново били у прилици да седнемо “очи у очи” с првим човеком “Старе даме” и да с њим поразговарамо на ту тему.

- После седнице Управног одбора, на којој је, како то и припада озбиљном клубу, сумиран рад и учинак у прошлој сезони, поднео сам оставку. Сагледао сам ситуацију: Војводину очекују озбиљне ствари када је у питању играње у Европи, домаћем првенству и Купу Србије, а уз то је присутна и укупна негативна ситуација с коронавирусом. С друге стране, имамо ту предност да нас само три утакмице деле од пласмана у групну фазу Лиге Европе, што би било остварење сна свих оних којима је наш клуб прирастао уз срце. Једном речју, пред нама је напорна година, а по мојој пројекцији, од првог дана би упуштање у озбиљну битку за освајње титуле првака државе било приоритет, као и покушај да одбранимо трофеј у Купу. У Лиги Европе могли бисмо да стигнемо до групне фазе, јер имамо добру екипу, добро се с њом ради и, уз одређена појачања која смо баш тог дана дефинисали са шефом стручног штаба Ненадом Лалатовићем и која нису спорна, створили бисмо предуслове за такве домете.

Шта вас је онда определило да, мимо свих очекивања, поднесете оставку?

- Доста се спекулисало о разлозима због којих сам повукао такав потез, па су се појавиле индиције о породичним узроцима и слично, што нема везе. Да будем сасвим јасан: разлози су искључиво везани за пословну сферу, јер сада јако пуно обавеза имам у иностранству и приморан ћу бити да због тога често одсуствујем. У прошлој сезони љубав према Војводини ме је мотивисала да издржим, али се сада пословне обавезе моје компаније “Александар градња” и њених ћерка-фирми у иностранству у великој мери повећавају. Следи нам специфична сезона у којој имамо обавезу да оправдамо све оно што смо постигли у години за нама, а моја, слободно могу да кажем - опсесија јесте стварање европске Војводине. Уколико бисмо ушли у групну фазу, било би то светско чудо, а све нам се, тако да кажем, сада нацртало. Не могу, међутм, да будем на тако важној функцији, а да обавезама не могу да одговорим са 100 одсто посвећености. У сваком случају, позиција у којој сам није једноставна и због тога сам и рекао да ћемо још видети шта ће се догађати када је реч о оставци коју сам поднео.

Да ли је ваша оставка неопозива или не?

- Моја оставка је на столу и није неопозива. Немам проблем с Војводином као клубом, нити са људима из Управног одбора и Скупштине, или навијачима. Напротив! Због тога ми је било тешко да кажем да је оставка неопозива, јер њој није допринео некакав револт или нешто слично. Имам одличне релације с градском управом и градоначелником с којим сам пријатељ, са “Србијагасом” и директором Душаном Бајатовићем с којим се знам већ 30 година и све то функционише беспрекорно, као и с навијачима.

Па, у чему је онда проблем?

- Проблем имам сам са собом. То је кључ! Очекујем да на Скупштини, клуба која ће ускоро да услдеи, људи разумеју моје разлоге и да разговарамо о оставци. До последњег секунда бићу председник и извршаваћу апсолутно све обавезе које као такав имам. Био бих најсрећнији да дође ново руководство и нови председник и да догодине освоје титулу, а ја бих им први на томе честитао.


Волим изазове, а њих ће бити

На скали од један до десет, колико сте у овом тренутку отишли из ФК Војводина?

- По мом осећају: пола-пола - истакао је Гајић. - Кад погледам на оно што смо већ урадили, а онда и на визију коју имам, осећам да имам велику подршку да останем и да покушамо да досегнемо оно што сви желимо. То задовољство нико не може да ми плати. Нажалост, време које ми је потребно за клуб, поновићу, тренутно немам. Следе ми бројни контакти и разговори с људима који можда боље са стране сагледавају целокупну ситуацију. Пуно смо постигли у сезони иза нас, јер трофеј Купа који смо освојили у Нишу показао је снагу клуба и тима и то је нешто на шта сам више него поносан. Зато ми није свеједно да одем, јер имамо баш велике шансе да постигнемо историјски успех, уз енергију коју поседујемо. Пред нама је изазов, а знате и сами да изазове волим.


Да ли то значи да сте преломили, или се коначна одлука још увек “крчка” у вама?

- У овом тренутку се још увек борим сам са собом. С једне стране, имам огромне пословне обавезе, прича у том делу се јако проширила, а с друге стране, ту су људи из клуба који кажу - важно је да си ту, а ја знам да то није баш тако. С фудбалом живим 24 сата и свестан сам да све брзо може да исклизне из руку ако нисте присутни. Бојим се да ћу се у једном моменту распасти, јер просто је немогуће да се све ово о чему говорим постигне.

Ипак, као човек с визијом, а у тренуцима када сте дошли близу тога да је преточите у дело, некако је нелогично да се повучете?

- Слажем се, кажем то и самом себи. А онда, опет, не видим како то да пронађем недостајуће време. Можа ће неко од људи који учествују у животу клуба, неко, не знам, пронаћи формулу коју ја у овом тренутку не видим, а да то има смисла.

Чини нам се да, на основу овога, нисте дефинитивно подвукли црту испод председниковања у “Старој дами”?

- У Војводини никада нећу, како сте то ви рекли, подвлачити црту. И раније када сам из ње одлазио увек сам говорио да ћу се вратити да покушам да направимо резултат. Будите уверени да, уколико се не пронађе замена, нећу сутра напустити клуб, али на ангажовању неких нових људи у данима који следе морамо интензивно да радимо, јер све ово не може да траје бесконачно.

Када може да се очекује седница Скупштине клуба?

- У најкраћем року, јер интерес клуба је да се она што пре одржи и  пронађу права решења, најбоља за Војводину - рекао је Војислав Гајић, председник ФК Војводина, у оставци.

 

        Александар Предојевић

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести