Војводина из Бачког Градишта обележава 105 година играња фудбала у селу

Војводина из Бачког Градишта је један од десет фудбалских клубова истог имена, али Бачкоградиштанце поносно краси епитет најстарије Воше.
vojvodina backo gradiste
Фото: ФК Војводина Бачко Градиште

Истина, првобитно се фудбалски клуб, основан 26. априла 1913. године у сеоској биртији Јаноша Бенцеа, звао БАК, а име Војводина добио је на предлог Светомира Татића 20. маја 1945. године.

Више од века скакуће лопта по бачкоградиштанским лединама. Бележили су, БАК 32 и Војводина 73 године, Бачкоградиштанци различите резултате. Сада су на добром путу да освоје титулу првака Међуопштинске лиге Бачка Топола-Бечеј-Врбас-Мали Иђош-Србобран и врате се у Подручну суботичку лигу. Имају квалитетан играчки кадар, стручно се ради на терену, а све прати добра организација клуба на челу с предузимљивим председником Гораном Кудрићем.

"Титула првака нам је пред вратима, што је потврда актуелног рада у клубу, али знамо да историја клуба не почиње и завршава се са нама. Темеље фудбала у селу излили су неки нама непознати људи, али се њихов труд не сме заборавити. Сматрали смо да ваља обележити 105. фудбалски рођендан у селу, а како би другачије него играњем утакмице. У госте смо позвали легендарни ОФК Београд, који је само две године старији клуб од нашег, а вољени је клуб нашег бившег играча и члана руководства Војина Живковића. Утакмица је заказана данас за 16 сати и очекујемо да ће се на трибинама наћи завидан број љубитеља фудбала, без обзира што су Београђани данас српсколигаши", рекао нам је председник Горан Кудрић.

Подсећања ради, Бачкоградиштанци су поводом 70. фудбалског рођендана угостили београдски Партизан и те 1983. године свечано је отворен објекат имена СРЦ „Ђорђе Тапавица Џоја“, а поводом века фудбала у селу гостовао је најреномиранији имењак, Војводина из Новог Сада. Данас, поводом 105. рођендана, од 16 сати игра се утакмица између Војводине и ОФК Београда.

В. Јанков

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести