Војводина прославила 106. рођендан

​​​​​​​НОВИ САД: Фудбалски клуб Војводина  прославио је значајни дан из своје дуге и богате историје, прецизније пуних 106 година од оснивања.
1
Фото: Дневник/ Р. Хаџић

Тим поводом, у Темеринској улици број 12, баш на месту где су се давног 6. марта 1914. године окупили ђаци Велике српске гимназије и договорили се да с радом почне први српски клуб у Новом Саду, јуче је је постављен венац на спомен-плочу и обележен рођендан црвено-белих. Догађају су присуствовали председник ФК Војводина Војислав Гајић, председник скупштине клуба Драгољуб Самарџић, први човек Секције ветерана Воше Васа Пушибрк, као и већи број легенди, навијача и поштовалаца једног од најстаријих фудбалских колектива у Војводини и Србији.

- Данас је свечарски дан, нашој вољеној Војводини 106. рођендан - обратио се присутнима Војислав Гајић. - Баш на овај дан пре више од једног века, млади момци и средњошколци су већали и одлучили да оснују Фудбалски клуб Војводина, вероватно ни не слутећи да ће он израсти у гиганта новосадског, војвођанског и српског фудбала. Град Нови Сад поседује неколико икона по којима је препознтаљив - Матицу српску, Петроварадинску тврђаву, Универзитет, Српско народно позориште и своје становнике, који чине богатство ове наше средине. Током више од једног века, ФК Војводина је имала разних фаза, опстала је током два светска рата, преживела успоне и падове и сада је на добром путу даљег развоја. Сви ми, који учествујемо у свакодневици клуба, морамо да имамо емоцију, али и обавезу да развијамо љубав према Војводини, јер она једноставно мора да се воли.

Фото: Дневник/ Р. Хаџић

Посебно је Гајић указао на улогу ветерана црвено-белих у историји старијег новосадског суперлигаша.

- Ветерани су оставили неизбрисив траг у историји клуба, јер су били у њему када се фудбал играо из љубави. Данас су нека друга времена, али ту емоцију не смемо да изгубимо, већ морамо и да се прилагодимо захтевима које намеће данашње време. Нови Сад се значајно развија, али и препознаје шта за његове становнике значи ФК Војводина и колики је његов значај. Посебна ми је част и задовољство то што могу да вам се обратим у име клуба, али и велика обавеза, јер није једноставно говорити у име Војводине, која је старија од читавог једног века. Захвалан сам свима који су дошли да обележе рођендан нашег клуба, али морамо да се сетимо и свих оних који су животе уткали у ФК Војводина, јер без тога будућности нема. Морамо у данима који следе да испољимо саборност и велико заједништво, да подржимо наш клуб, јер је то рецепт за још лепшу будућност, а Војводина ће трајати онолико колико буде људи који је воле и који не скривају емоције према њој. Нека је нашој Воши срећан рођендан и да га још пуно година прослављамо - истакао је Гајић.

Венац на спомен-плочу поставили су ветерани Миладин Пураћ и Ласло Леринц, а председник Секције ветерана Васа Пушибрк је подвукао:

- Војводина је преживела турбуленти 20. век, са свим његовим ратовима и стархотама, ослоњена на три стуба који је воде. То су људи који се налазе у менаyменту, професионалном погону и у школи фудбала. Верујем да ће генерације које долазе радити у неким мирнијим временима, како би Вошу довели до висина којима се сви надамо, тамо где су неке наше генерације већ биле, када су играле у Лиги шампиона и то треба да нам буде идеја водиља. Једном речју - треба наш клуб у будућности да осваја трофеје.

Окупљени су се потом преселили на стадион “Карађорђе”, где су, у друштву председника скупштине клуба Драгољуба Самарyића, разговарали о актуелним збивањима и проблематици.

А. Предојевић

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести