Звезда тражи титуле из 1987. и 1946. године

БЕОГРАД: Фудбалски клуб Црвена звезда званично је затражио доделу шампионских титула из 1987. и 1946. године, саопштено је после седнице Скупштине клуба.
crvena zvezda grb
Фото: Tanjug

Звезда тражи титулу из 1987. године која је после одлуке некадашњег председника ФСЈ Славка Шајбера да поништи резултате последњег кола и одлуке некадашњег Суда удруженог рада припала Партизану, али су црвено-бели одлиукама атадашњег ФСЈ и УЕФА играли у Купу шампиона, као и титулу из 1946. када су били најбољи у републичком шампионату. 

По истом принципу у Хрватској је призната титула Хајдуку.

"Скупштина ФК Црвена звезда на данашњој седници донела је закључак да је ФК Црвена звезда једини легитимни шампион Југославије у сезони 1986/87 и то на основу законите одлуке ФСЈ и УЕФА, па у том смислу овлашћује Управни одбор фудбалског клуба да пред ФСС као правним следбеником ФСЈ покрене иницијативу за измену обједињене званичне евиденције шампиона Југославије и Србије", истиче се у саопштењу.

Истовремено, Скупштина клуба подржала је иницијативу коју је 17. јануара Фудбалском савезу Србије поднео председник клуба Светозар Мијаиловић.
"Иницијатива се односи на признавања титуле освојене у првенству Србије 1946. године као званичне титуле првака Србије и овлашћује Управни одбор да се обрати ФСС са захтевом за доношењем легитимне одлуке по којој је ФК Црвена звезда званични првак Србије за 1946. годину и по којој се та титула уводи у званичну обједињену евиденцију првака Југославије и Србије, а све у складу са већ поднетом иницијативом", наводи се на сајту црвено-белих.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести