Звезди Ајакс и Салцбург највеће препреке   

Иако фудбалска сезона у Европи још није завршена готово да су познати сви учесници квалификација за Лигу шампиона (ЛШ).
milunovic, fk crvena zvezda
Фото: Nemanja Milunović, foto: FK Crvena zvezda

Остало је још да у Швајцарској Јанг Бојс потврди титулу и у  Румунији ће Универзитатеа и Клуж у последњем колу, 1. августа, одлучивати о прваку.

Квалификације за ЛШ ће бити специфичне у односу на претходне године, играће се по једна утакмица до плеј - офа без публике,а могуће је и на неутралном терену.  Наш прдставник у квалификацијама најпрестижнијег клупског надметања Црвена звезда креће од првог кола квалификација(18. и 19.августа) и биће један од најјачих тимова по коефицијенту.У првом колу Звезда по општим проценама  не би требало да  има проблема,што баш и није тако.  По мери би јој били  Гибралтарци, Велшани, Малтежани и Фарани, али не би ваљало да се сретне са  Ђургарденом, Цељем и Динамом Брест, тим пре што се игра само једна утакмица. Ево и потенцијалних ривала нашег шампиона у првом кругу: Фола Еш (Луксембург), Ђургарден (Шведска), Будућност (Црна Гора), Флора (Естонија), Динамо Брест (Белорусија), Рига (Летонија), Конахс Ки (Велс), Клаксвик (Фарска острва), Европа (Гибралтар), Цеље (Словенија), Арарат (Јерменија), КуПС (Финска), Рејкјавик (Исланд), Тирана (Албанија), Силекс (Македонија) и Флоријана (Малта).

Ако прође даље, у другом колу Звезда  ће бити носиоц, а ако не буде великих изненађења,  онда би јој  потенцијални ривали били ови тимови: Мидтјиланд, Шериф, Ференцварош, Дандалк, Слован, Судува, Омонија, Универзитатеа (Клуж), Сарајево и Динамо Тбилиси.    Уколико наш шампион са успехом савлада и другу рунду, онда може и у трећем колу да буде носилац. Међутим, да би се то десило  требало би да испадну: Селтик, Динамо (Загреб), Астана, Јанг Бојс и Лудогорец, што је мало вероватно, али ни тада Звезда не би требала  да има непремостив задатак, јер би поред набројаних екипа могла да игра и са  Славијом из Прага и Олимпијакосом из Атине.Плеј - оф рунда у Лиги шампиона планирана је за крај септембра  (23. – 29),а  у последњи круг се укључују прваци Аустрије  Салцбург и Холандије Ајакс. Са Салцбургом  је Звезда већ играла и после доста среће успела да је елиминише.

Дакле, пут Звезде у квалификцијам за Лигу шампиона је сличан као и прошле године, а и  противници су готово исти. Проблем може да буде то што се игра само једна утакмица, али би предност могла да јој  буде то што ће у квалификације ући спремна, јер наше првенство почиње у петак. Жреб квалификација за Лигу шампиона је 9. августа у Ниону.       Г. Ковач

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести