95 година од када се игра кошарка у Новом Саду

У америчком граду Спрингфилду, давне 1891. године, др Џејмс Најсмит “изумео” је нову спортску игру која је, таква му је замисао била, да попуни зимску празнину у сезони америчког фудбала на колеџима.
Ovako je pocela kosarka u Novom Sadu
Фото: Овако је почела историја кошарке у Новом Саду

Убрзо је ова ђачка рекреација добила има “баскетбалл”, али, наравно, ни најмање није личила на кошарку какву данас познајемо, односно игру која је постала изузетно популарна на свим светским меридијанима.

У Србију ју је донео изасланик Црвеног крста, Американац Виљем Виланд, који је промоцију кошарке у Новом Саду уприличио 17. маја 1924. године, у дворишту тадашње Учитељске школе (на данашњем Футошком путу). Брзо је кошарка пустила корење на плодном тлу у нашој земљи и, у деценијама које ће уследити, постала један од наших најтрофејнијих спортова. Данас се, дакле, прославља леп јубилеј - 95. година од када се овај спорт игра у Новом Саду и АП Војводина.

Тим поводом Кошаркашки савез Војводине (КСВ) уприличиће читав низ активности како би годишњица била обележена на прави, кошаркашки начин. Већ је одржан НИС Минибаскет викенд у Новом Саду, где је на централном тргу, више од 300 дечака и девојчица играло кошарку. Од 24. до 26. маја, такође у Новом Саду, организује се “Ултра Челинџер турнир 3x3”, што значи да ће најбољи светски баскеташи умеће показати пред овдашњом публиком. Уједно, биће то јединствена прилика да верујемо бројни гледаоци честитају и поздраве најбоље екипе на свету у 3x3 такмичењу, пре свих тимове Новог Сада и Лимана, званично најбоље на планети.

Прошле године, Нови Сад је био домаћин квалификационе утакмице за Мундобаскет Србија - Немачка, а нешто касније и Европског првенства за кадете.

Дворана Спенс дуго времена није била тако пуна и тих дана се у њој орило “Србија, Србија”.   

А. Предојевић

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести