Аба лига: Звезда боља од Будућности

Кошаркаши Црвене звезде савладали су Будућност, у дербију другог кола АБА лиге.
АБА лига (Д. Стјепановић)
Фото: АБА лига (Д. Стјепановић)

Браниоци шампионског прстена су већим делом утакмице били бољи ривал, гости су се вратили пет минута пред крај, али је онда домаћи тим поново подигао ниво игре и славио.

Црвено-бели су одлично почели сусрет, на обе стране паркета. За пет минута уписали су 12 поена, захваљујући сјајном Бентилу који је доминирао у рекету, али и ван њега, док је и дефанзива била на нивоу, пошто су гости постигли тек четири поена у том периоду. Консолидовала се потом Будућност на крилима одличног Дробњака, који је био нерешив проблем за домаћи тим. Поентирао је плејмејкер Подгоричана како је хтео у тим моментима и држао своју екипу у резултатској равнотежи.

Тако је било све до средине друге деонице, када је уследио налет Београђана. Новајлија Радуљица, Петрушев и поново Бентил демонстрирали су силу у рекету ривала који је био ослабљен на центарској позицији. На тај начин Звезда је стигла и до двоцифрене предности после коша Бентила (41:30) у самој завршници првог полувремена, да би Подгоричани незнатно смањили дефицит пред одлазак на велики одмор.

На почетку трећег квартала ништа није слутило да може да поремети вођство црвено-белих, код којих је у тим моментима проиграо Петрушев, па је до завршнице те деонице Звезда одржавала плус 10. Након тога, гости су проиграли и за кратко време стигли резултат, тако да је средином четврте четвртине било нерешено (57:57). Ипак, до краја је пресудила већа енергија домаће екипе и поново су потези Бентила однели превагу да Звезда избегне драматичну завршницу и оствари победу у дербију.

Црвена звезда – Будућност 69:65 (20:19, 23:16, 12:16, 14:14)

БЕОГРАД: Дворана Александар Николић, гледалаца: 3.800, судије: Пукл, Јавор, Радојковић.

ЦРВЕНА ЗВЕЗДА: Холанд 10, Лазаревић 2, Адамс 2, Митровић 15 (9ск), Лазић 2, Мартин, Радуљица 7, Ивановић (7ас), Илић, Петрушев 15, Топић, Бентил 16.

БУДУЋНОСТ: Рејнолдс 8, Хејнс 5, Шеховић, Атић 4, Бут 4, Лазић 2, Вајт 2, Илић, Јагодић Куриџа 5 (11ск), Дробњак 19, Поповић 8, Камењаш 8.

В. М. Петровић

Одбрана била на нивоу када је било потребно

Тренер кошаркаша Црвене звезде Владимир Јовановић изјавио је да је његова екипа вечерас заслужено победила Будућност у мечу другог кола регионалне АБА лиге.

Актуелни шампион регионалне лиге је вечерас у Београду победио Будућност 69:65.

"У ротацији смо били без три важна играча на позицијама један и два (Стефан Марковић, Немања Недовић и Огњен Добрић) и то се осетило кроз игру и несигурност. И поред тога показали смо велики карактер, нисмо се предали. И поред тога смо показали карактер када су они направили ту серију у другом делу и преокренули. Тада смо ми одиграли најбољу одбрану, били најагресивнији и заслужено победили. Остаје нам ово мало времена да се опоравимо и да пробамо да будемо још бољи на следећој утакмици", рекао је Јовановић после утакмице.

Он тврди да је одбрана одлучила победника меча.

"Када су преокренули у другом полувремену одиграли смо нашу најбољу одбрану, како треба да играмо стално и на крају апсолутно заслужено победили. Контролисали смо скок, остаје нам да се опоравимо и да покушамо да будемо још бољи на следећој утакмици", додао је тренер Црвене звезде.

Он је истакао да су његови кошаркаши показали велику енергију у другом полувремену.

"То што шутирамо, морамо да шутнемо да би дали кош неки. Све су то акције, али да не улазимо у дубљу неку анализу, имали смо сигурно неке проблеме, али ми смо у првом полувремену дали 43 поена уз велики број асистенција. У другом полувремену смо показали велику енергију, мада смо пали, али погледајте каква се одбрана одиграла последњих пет минута", навео је Јовановић.

На овом мечу Мирослав Радуљица је дебитовао за Црвену звезду.

"Ми смо сматрали да имамо предност на Радуљици у неким сегментима, он их је практично сам увео у бонус, дао је поене. Сви виде да је Џејлену Адамсу потребно неко време да се адаптира да кликне и да пружи све што може. Када ће то бити? Не знам, али надам се ускоро. Сигурно да има квалитет и да ће да га покаже", додао је Јовановић.

Утакмица између Црвене звезде и Будућности имала је доста тензија.

"Поклопило се тако. Обе екипе су хтеле победу, а они су имали седам дана да се припреме, док смо ми после Ефеса имали један дан паузе, један тренинг и овај меч. Да не заборавим захвалио бих се публици на великој енергији и подршци, посебно у последњој четвртини. Позивам их да дођу у четвртак да заједно направимо сјајну атмосферу", закључио је Јовановић.

АБА лига је тешка за играње

Тренер кошаркаша Будућности Владимир Јовановић изјавио је да је његов тим имао доста празних минута што је Црвена звезда искористила да забележи победу у дерби мечу другог кола регионалне АБА лиге.

Црвена звезда је раније вечерас победила екипу Будућности 69:65.

"Права такмичарска утакмица. Имали смо доста празних минута што је Звезда зналачки користила. На ниском посту су нам направили велики проблем, а и на скоку после тога. Одлепили су се на неких десет разлике, али смо нашли начин да утакмицу доведемо у неизвесну завршницу. Нисмо до краја успели да нађемо праве шутеве. Имали смо тај напад, Марко Јагодић-Куриџа је направио фаул у нападу и једноставно у том тренутку смо могли утакмицу да одведемо на другу страну. Остаје нам читав дан да се спремимо за утакмицу против Хамбурга у Подгорици", рекао је Јовановић.

Он тврди да се екипа Будућности још није уиграла.

"Ово нам је четврта утакмица у овом саставу, што је мало. Момци су дошли из различитих система. Сада се траже, форма им није стална и то је проблем. Овде је проблем са кошаркашима, који нису играли АБА лигу, без обзира на њихов квалитет, да се прилагоде, не на оно што се дешава на терену... Спомињао сам раније да је АБА лига, лига која се игра са доста контакта. Они играчи који су дошли и из квалитетнијих лига, тешко се аклиматизују. Јако је тешка АБА лига за играње. Без обзира да ли сте први и играте против 13. на табели. Ниједна утакмица не може тако лако да се добије. У 90 одсто случајева су овако чврсте као што је била ова вечерас", закључио је Јовановић.

Друго коло

Сплит – Ц. Олимпија 77:95

Борац – ФМП 84:85

Мега – Игокеа 76:87

С. центар – Цибона 97:84

Морнар – Задар 100:91

МЗТ – Партизан 74:92

Црвена звезда – Будућност 69:65

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести