АБА: Укинут национални кључ, две лиге по 12 клубова

БЕОГРАД: Скупштина регионалне кошаркашке АБА лиге на данашној седници у Београду усвојила је нови начин одређивања учесника у Првој и Другој АБА лиги, као и нови систем такмичења у Другој АБА лиги, који ће се примењивати од сезоне 2018/19 и надаље.
ABA liga
Фото: ABA liga

Како се наводи у саопштењу, одлучено је да Прва и Друга АБА лига броје по 12 клубова.

"У циљу заштите квалитета и унапређења такмичења, а водећи се искључиво спортским критеријумима, Скупштина АБА лиге одлучила је да за пласман у Прву АБА лигу укине национални кључ и да се почев од сезоне 2018/19 учесници одређују искључиво на основу резултата у такмичењима под окриљем АБА лиге ј.т.д. (У Првој и Другој АБА лиги)"

Према одлуци Скупштине, пласман у Прву АБА лигу могућ је искључиво из Друге АБА лиге. "Последњепласирани тим Прве АБА лиге у сезони 2017/18 губи право учешћа у сезони 2018/19, а то место припада шампиону Друге АБА лиге који остварује директан пласман у Прву АБА лигу. Такође, од сезоне 2018/19 претпоследњи тим Прве АБА лиге и другопласирани тим Друге АБА лиге играће бараж за пласман у Прву АБА лигу у сезони 2019/20. Играће се по систему најбољи у три утакмице, а предност домаћег терена имаће тим из Прве АБА лиге".

У Првој АБА лиги може да учествује највише пет клубова из једне државе. 

"Према усвојеном критеријуму, у сезони 2018/19 у Првој АБА лиги учествоваће: Будућност Воли, Цедевита, Цибона, Црвена звезда мтс, ФМП, Игокеа, Мега Бемакс, Морнар, Партизан НИС, Петрол Олимпија, Задар и шампион Друге АБА лиге (победник фајнал фора у Чачку).

Клубови који испадну из Прве АБА лиге имају загарантовано место у Другој АБА лиги, док ће се остали учесници Друге АБА лиге одређивати на основу резултата у националним шампионатима. Свака земља ће имати по два представника.

"Уместо Фајнал фора, од сезоне 2018/19 шампион Друге АБА лиге одресјиваће се у плеј-офу у коме ће учествовати четири најбољепласирана тима из лигашког дела такмичења. Последњепласирани тим Друге АБА лиге у сезони 2017/18 губи право учешћа у Другој АБА лиги у сезони 2018/19 без обзира на пласман у националном шампионату".

Према одлуци Скупштине усвојени систем такмичења неће се мењати закључно са сезоном 2024/25, осим у случају значајних промена у европској кошарци.

Скупштина АБА лиге ј.т.д. такође је констатовала висок ниво квалитета у актуелној сезони Прве и Друге АБА лига, као и да је урађено све како би борбе за трофеје представљале круну сезона.

Истовремено, Скупштина АБА лиге ј.т.д. честитала је Борцу и Граду Чачку на добијању организације завршног турнира Друге АБА лиге који ће се одржати 3. и 4. априла 2018. године.

На крају, Скупштина је закључила да је АБА лига ј.т.д. са такмичењима под њеним окриљем, Првим и Другом лигом, Супер купом и јуниорским турнирима, у свим сегментима учврстила позицију покретача развоја кошарке у региону.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести