Александар Јовановић: Сезона покривена, све остало бонус

Кошаркашице Војводине 021 оствариле су велики успех пласманом на фајнал-фор регионалне ВАБА лиге, четири кола пре краја другог дела шампионата.
Дневник/С. Шушњевић/Александар Јовановић на тајм-ауту
Фото: Дневник/С. Шушњевић/Александар Јовановић на тајм-ауту

На том путу савладале су екипу Цеља, која уз Будућност важи за фаворита у такмичењу. Када је реч о домаћем првенству, црвено-беле су тренутно на једну победу од четвртог места које води у плеј-оф, па постоји шанса да се на оба фронта до краја боре за трофеј.

Тренер Новосађанки Александар Јовановић није крио задовољство после таквих резултата, првенствено због околности које су задесиле његову екипу на почетку сезоне.

– То што смо урадили у ВАБА лиги је сјајно. Чудо је што смо четири кола пре краја обезбедили пласман на фајнал-фор, у озбиљној конкуренцији екипа из бивше Југославије и Бугарске. Не памтим да је нека српска екипа у последње време тако рано обезбедила завршницу регионалног шампионата. Остала је још трећина сезоне и утисак је за сада позитиван, мада бих волео да смо за нијансу бољи у домаћем првенству – навео је Јовановић.


Време је да се препозна квалитет

Тренер кошаркашица Војводине Александар Јовановић истакао је да би његов тим требало да има боље услове за рад.

– И град и држава имају потцењивачки однос према нашем спорту. ЖКК Војводина је годинама уназад далеко најуспешнији кошаркашки колектив у Покрајини. Играмо Ф4 регионалне лиге, сваке године полуфинале или финале домаћег Купа и првенства, а имамо три пута мањи буџет од мушкараца. Волео бих да се препозна да смо успешни, да правимо озбиљне резултате и да неко стане иза нас. Зашто би само Звезда имала прилику да игра против Олимпијакоса и Буржа у Еврокупу? Може и Нови Сад да ужива у томе – поручио је Јовановић.


Упркос томе што у црвено-белом табору сада влада оптимизам, јесенас није изгледало да ће бити тако.

– Читаво лето нисмо имали буyет, нисмо потписивали играчице, а њих осам нас је напустило због финансијских проблема клуба. Због тога састав није кројен онако како сам желео, већ како сам морао. У тим моментима, пре почетка сезоне, помогли су нам Милош Вучевић и Жарко Мићин, да би клуб преживео. Почетком септембра смо се тек окупили, мало смо каснили са припремама и све то је резултирало стартним поразима, од којих нас је посебно коштао неуспех од Вршца. Да смо победили у тој утакмици, сада се уопште не би постављало питање уласка у четири најбоље екипе у држави.

Проблеми нису заобишли новосадски тим ни током сезоне.

– Други плејмејкер Марина Стојић је два месеца била ван паркета. Огромну захвалност цела екипа дугује Лени Радуловић, која је последње три недеље ван паркета због повреде задње ложе. Практично је сама одиграла 10 утакмица на тој позицији и носила екипу и у највећем броју тих сусрета била најбољи појединац. Сада је Марина ту, па ћемо моћи да одморимо Лену, како би била продуктивнија.

Када је реч о појединцима, једна играчица Војводине је оставила посебан утисак на тренера Јовановића.

– Лана Марић је феномен. Уколико је здравље буде послужило, биће сигурно А репрезентативка. Велика будућност је пред њом. То је девојка која ће играти Евролигу за две, три сезоне. Пружила је екипи много више од онога што сам очекивао на почетку сезоне, када је имала 16 година. Планирано је да буде бекап центар, а не да се, као што је то случај, у већој мери ослањамо на њу. Показала је да равноправно може да се носи са свим играчицама на својој позицији, како у домаћој лиги, тако и у региону.

Како би се боље разумели резултати Новосађанки у досадашњем току сезоне, потребан је осврт на конкуренцију и у једном и у другом шампионату.

– У бугарској Монтани и словеначком Цељу игра по неколико репрезентативки тих држава. Црвена звезда је прошла групу у Еврокупу. То су све екипе које имају три до четири пута већи буyет од нас. Будућност из Подгорице има врхунске услове, теретану која је прекопирана од Сакраменто Кингса. Арт је довео Владану Вујисић, која је била планирана да буде један од носилаца наше игре ове године. Јована Јововић је отишла у Врбас, јер нисмо имали довољно новца да је задржимо. Краљево има буyет од 200.000 евра, што је два и по пута више од нас…

Иако Војводина бије битку са финансијски знатно моћнијим ривалима, тренер црвено-белих и у таквом односу снага жели да буде најбољи.

– Годинама сам у врху женске кошарке и још увек нисам успео да освојим трофеј. То није последица само квалитета, мало је фалило и среће, а било је и неких других фактора. Тешко је да неко изван Београда нешто освоји. Најближи смо трофеју у ВАБА лиги и Купу. То ће бити добра прилика, јер је лакше добити јаче екипе на једну утакмицу него на две. Узимајући у обзир екипу и буyет, начин на који смо почели сезону, она је већ покривена пласманом на Ф4 ВАБА лиге, све остало би било бонус – закључио је Александар Јовановић.

Вук-Милош Петровић

EUR/RSD 117.1207
Најновије вести