Балша Радоњић: Желим да играм једино за Србију

Рођени Новосађанин Балша Радоњић (18) кошаркашко умеће и име изграђује у Грчкој. Реч је о леворуком играчу, који је висок 195 цм, наступа на позицији плејмејкера и његов први клуб у постојбини Хелена био је добро познати Ираклис.
Приватна архива/ Балша Радоњић (с лоптом) у акцији
Фото: Приватна архива/ Балша Радоњић (с лоптом) у акцији

После тога, заиграо је за Каох из Неа Муданије на Халкидикију и тамо је наступао у У–21 Суперлиги Грчке, где је стигао до фајнал–фор турнира, на ком је заузео треће место. Уз то, Каох је члан и треће сениорске лиге, тим чине момци рођени између 2004. и 2007. године и успели су да опстану у том рангу такмичења. Реч је о средини која развија млађе кошаркаше, који касније одлазе у много познатије клубове.

Радоњић, који је син добро познатог некадашњег центра Војводине и више домаћих и иностраних екипа – Жељка, био је истински предводник своје екипе и за одличне партије награђен је позивом селектора Владимира Ђокића у У–19 репрезентацију Србије, пред којом је наступ на Светском првенству у Дебрецину (Мађарска), које се одржава од 22. јуна до 2. јула ове године.

– Пласирали смо се међу четири најбоља грчка тима у конкуренцији до 21 године, иако смо практично сви ми млађи од те старосне границе – рекао је Балша, који је допутовао у родни град. – Освојили смо на крају треће место, што је оцењено као велики успех. Иза мене је остала одлична сезона, као потврда да сам се вратио на прави пут, после паузе од годину и по дана током које сам чекао да добијем грчки пасош. Нисам на фајнал–фору могао да будем МВП играч, јер се моја екипа није нашла у финалу, али сам задовољан играма које сам пружио.

Одличне партије нису оставиле равнодушним кошаркашке људе, па су на адресу Радоњића почели да стижу бројни позиви реномираних екипа.

– Звао ме је током претходних дана Влада Петровић, који у Грчкој о Балши води рачуна – умешао се у причу и тата Жељко. – Рекао је да су позиви већ стигли од Ариса, ПАОК–а, Ираклиса и још неколико тимова из Атине, који желе да дође и постане њихов играч. Добили смо и пар понуда од прволигашких екипа из Србије, тако да још нисмо донели коначну одлуку о томе где ће Балша да настави каријеру.

Радоњићу–млађем је, како рекосмо, стигао позив у државни У–19 тим Србије, односно на припреме за Мундобаскет, а оне ће се одржати на Дивчибарама, од 25. маја. Селектор Ђокић, иначе тренер Спартака из Суботице, верује у овог момка, који је сличне позиве имао и раније, али се на њих није одазивао због чекања грчког пасоша.

– Имам позиве и из грчке, односно црногорске репрезентације да наступам за њих, али ме нико не интересује, осим селекције Србије. У Грчкој сам почео да градим јако кошаркашко име, скренуо сам пажњу струке у тој земљи, али сам и главом и телом уз „орлове“ и желим да заиграм у њиховом јату – поручио је Балша Радоњић, момак од ком ће се, убеђени смо, у будућности пуно причати бираним речима.     

А. Предојевић

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести