Дабовић: И даље се јежим кад гледам финале из Будимпеште

БЕОГРАД: На данашњи дан 2015. године женска кошаркашка репрезентација Србије освојила је златну медаљу на Европском првенству у Будимпешти и постала шампион Старог континента први пут у историји.
ana dabovic, fiba
Фото: Ана Дабовић, фото: ФИБА

У финалном сусрету, који је игран на Видовдан, изабранице Марине Маљковић савладале су Француску 76:68.

Златом су се окитиле Тамара Радочај, Соња Петровић (сада Васић), Саша Чађо, Сара Крњић, Невена Јовановић, Јелена Миловановић (сада Брукс), Дајана Бутулија, Тијана Ајдуковић, Кристина Топузовић, Милица Дабовић, Ана Дабовић и Данијел Пејџ.

Борбу за први степеник на победницком постољу обележила је Ана Дабовић са 25 поена, а све то на прави начин испратила је и Соња Петровић са три поена мање.

Обе су се нашле у идеалној петорци шампионата, а млађа сестра Дабовић тада је изабрана и за најбољу играчицу турнира (МВП).

"Мама ми је јутрос честитала пет година од освајања злата, а ја Тамари, Невени, Соњи и наравно Милици. Посебан дан који никада нећемо заборавити", рекала је Дабовић Танјугу.

Бек српског тима подсетила је и на то колико је та медаља била значајна за женску кошарку, која је од те 2015. године почела серију успеха.

"За мене најлепши и најважнији тренутак у каријери је освајање европског злата у Будимпешти. Не само због добре екипе и атмосфере, већ због целе нације, а и женске кошарке у Србији. Иако имам слабо памћење, тај период увек памтим као да се скоро десило", рекла је Дабовић.

Освајањем златне медаље српске кошаркашице су тако обезбедиле визу за Олимпијске игре у Рио де Жанеиру, где су 2016. године узеле бронзу.

Та селекција је прошле године избарана за најбољи тим 21. века у Европи, у гласању које је на друштвеним мрежама организовала ФИБА.

"И даље се јежим кад гледам на телевизији финалну утакмицу и верујем да се то неће никада променити. Памтим како сам се радовала, била поносна и срећна што ми је цела породица ту, а и скоро сви најближи пријатељи. Памтим и отворен аутобус који нас је чекао и којим смо пролазиле кроз цео Београд, како смо славиле, уживале у осмесима и поздравима људи, поносне што смо ми то изазвале и на крају сан сваког нашег спортисте - чувени балкон", закључила је Дабовић.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести