Ф4 Евролиге: Жељко циља десету титулу

Београд је у недељу домаћин завршнице Евролиге, тачније фајнал – фора овог такмичења. Од 17 сати у мечу за треће место састају се Жалгирис и ЦСКА, док у 20 часова почиње велико финале у ком ће мегдан поделити актуелни европски првак Фенербахче и Реал из Мадрида. Финале ће бити судар два одлична тима, али и два различита стила игре.
Obradovic i Laso/Fonet
Фото: FoNet

Фенербахче нашег Жељка Обрадовића игра чврсто у одбрани, на мањи број напада и поена, а офанзивне акције су стрпљиве и контролисане у смислу да се чека најповољнија позиција за шут. Са друге стране, Мадриђани играју брзо, разноврсно, са већим бројем напада, где спољна линија користи и најмању могућност за шут изван линије 6,75.

Ипак, јучерашња трећа деоница на утакмици ЦСКА – Реал је показала да чета Пабла Ласа може да одигра одличну одбрану. Уз то, када се покрене линија Љуљ – Дончић – Керол која зна да уђе у одличну шутерску серију, противник се може  наћи у великом проблему.

Пред данашњи меч, најтрофејнији европски тренер Жаљко Обрадовић, који има девет титула европског првака, а вечерас шансу за десету, апострофирао је систем који годинама добро функционише. 

- Веома сам задовољан трећу годину заредом играмо на фајнал фору, значи да имам стратегију која нам даје резултате на нивоу тима и клуба. Мислим да смо здрави што је неопходно за резултате. Прошле године смо освојили прву титулу у историји, причали смо шта је потребно да се вратимо на Ф4. Изгубили смо важне играче - Перу Антића, Богдана  Богдановића и Јуда и стигли су неки нови играчи. Играмо против тима који представља историју кошарке у Европи. Толико су комплетни да ако се фокусирате на једну или две ствари, опет немате шансе. Има ту неких нових ствари, али играју на сличан начин откако их је Пабло узео. Покушаћу да планирам нашу игру унапред и реагујем на све њихове детаље. Ако можемо да успемо у томе, онда ћемо данас бити задовољни - каже Обрадовић.

Слично мисли и тренер Реала.

„Кад играте овакве утакмице и размишљате о једној ствари тимови као Фенербахче ће вас изненадити с бока. У овом тренутку се за пуно ствари морате припремити - рекао је Ласо.

Фернандес истиче да његови саиграчи не размишљају о ‘освети’ Фенербахчеу због пораза на претходним Ф4, а Слукас да се концентрише само на финале и да себе не види као лидера на терену као што га новинари истичу. Говорећи о адутима противника, Обрадовић каже да се Реалу не може одузети само један. Утакмица за треће место практично је постала налик пријатељском мечу, као увертира за финале. У и самој Евролиги годинама влада тиха полемика да ли овај меч уопште треба да се игра, с обзиром да практично ни о чему не одлучује, а актери често делују незаинтересовано.

Било како било, најпријатније изненађење ове евролигашке сезоне, екипа Жалгириса, пробаће да сјајну сезону заврши  победом, док је ЦСКА сигурно тим који поседује већи индивидуални квалитет од Литванаца.

Да ли ће победити мотив или квалитет, знаћемо у недељу око 19 часова.

Д. Кнежић

Недеља

Меч за треће место:

Жалгирис - ЦСКА       (17)

Финале:

Фенербахче - Реал    (20)

Лука Дончић добио МВП награду и ушао у историју Евролиге

Словеначки кошаркаш Лука Дончић је МВП Евролиге за сезону 2017/18.

Сјајни кошаркаш Реала је ову награду добио у суботу вече и тако је постао најмлађи кошаркаш коме је то пошло за руком.

Дончић има 19 година и у недељу ће са Реалом против Фенербахчеа јурити титулу првака Европе, а затим ће вероватно од следеће сезоне играти у НБА лиги.

- Хвала свим навијачима и тренерима, као и свима који су ме подржавали. Кључ је у томе да се забављате на терену и да напорно радите. Посебно ми је драго што сам награду добио из руку Душана Ивковића. Он је један од најбољих тренера свих времена - рекао је Дончић.

У сезони иза нас постизао је 16,1 поена и имао 4,4 асистенције по мечу уз индекс корисности укупно - 21,8.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести