ФИБА плаћа осигурање репрезентативцима

Извршни комитет Светске кошаркашке федерације одлучио је да направи компромис у спору који с клубовима постоји већ неко време. ФИБА је, наиме, одлучила да плаћа осигурање играчима и играчицама у сениорској, али и млађим селекцијама (до 17, 18, 19 и 20 година).
bauman, epa
Фото: Patrik Bauman, foto: EPA (JEAN-CHRISTOPHE BOTT)

Светска кућа кошарке ће тако плаћати клубовима за лечење играча који се повреде током репрезентативних утакмица и квалификација за Мундобаскет по новом систему. У обзир ће бити узете и плате кошаркаша и колико дана су били одсутни из дреса клуба с којим играју уговор. Уколико играчима буде потребна операција, хируршке трошкове такође сноси ФИБА. 

ФИБА је раније одлучила да се кошаркашки календар репрезентација одвија током читаве године, уместо само током лета, што је изазвало негодовање и незадовољство клубова. Многи евролигашки и НБА клубови су већ ставили вето својим играчима за наступе у репрезентацијама својих земаља, па је био велики знак питања у каквим ће се саставима играти квалификације за велика такмичења. Генерални секретар ФИБА Патрик Бауман верује да би то требало да се промени. 

„Ово је одлична вест за играче, најважније људе у кошарци. Нова шема препознаје велики допринос који дају националним тимовима на великим такмичењима, која су својеврсна локомотива кошарке. Приоритет је за заштитимо играче који дају све својим репрезентацијама и ова шема осигурава да не морају да брину о финансијским аспектима евентуалних повреда које би их одвојиле од паркета. Такође, при тома се поштују и интереси клубова који пуштају играче на утакмице репрезентација“, рекао је Бауман за званични сајт ФИБА.

 

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести