Филиповски: Постала је уметност поделити минуте

БЕОГРАД: Тренер кошаркаша Партизана Саша Филиповски рекао је да тим наставак сезоне после репрезентативне паузе не дочекује у најбољем стању због повреда играча.
košarkaši Partizana Foto:  KK Partizan
Фото: Foto KK Partizan

"Имамо доста проблема са повредама. Величковић је јако изврнуо зглоб. Повредио се и Мозли, чекамо да видимо природу његове повреде. Истекао је бутни мишић. Надам се да није дошло до пуцања. Није могао да настави тренинг, осетио је јак бол у квадрицепсу. Пејџ има проблем са Ахиловом тетивом. Тај проблем вуче неко време. Бол је постајала све већа. Одсутан је већ седам дана. Њих тројицу практично немамо, рекао је Филиповски у интервјуу за Спортски журнал.

Први меч после одиграће у суботу против Задра у гостима у АБА лиги, а након тога следи дуел са италијанским Трентом, који ће бити одлучујући за пласман у плеј-оф Еврокупа.

"Са оним што имамо, пружићемо максимум. У Задру, па и Тренту! Спорт је врло захтеван посао, јер увек мораш да играш на сто одсто. Ако немаш концентрацију, долази до повреда. Идемо корак по корак. Пазићемо на умор, на повређене играче. Пробаћемо да распоредимо минутажу. Важно је и да останемо здрави. Али и да одиграмо на највишем могућем нивоу. Колико нам то ситуација допушта", рекао је Филиповски.

Он је истакао да је нездовољство минутажом и дуплирање позиција проблем који Партизан има од стара сезоне.

"Имате играче које не трпе конкуренцију, који могу да играју само ако су 35 минута на терену. Али, кошарка је колективни спорт. Играмо на два фронта, пуно је то утакмица. Играч мора да је професионалац, да прихвати улогу и да дели минуте. У данашњој кошарци играч не може да игра 40 минута, чак ни 35. Постала је уметност поделити минуте, да би сваки играч био задовољан. Али о томе треба бринути када се ради селекција екипе, на почетку сезоне. Јер дуплирање позиција и захтева, доводи до незадовољства и проблема какве имамо. Превише је играча на неким позицијама. Зато су неки и отишли. Да би се другима дао простор и минути", обајснио је Филиповски и додао:

"Ко није задовољан, увек може да нађе нешто што му смета. Ако нису минути, онда је улога. Ако није улога, онда је да ли је добио лопту или није. Па да ли је добио лопту лево или десно. Нема краја бригама, ако желимо да причамо о томе. Играчи су професионалци, они треба да прихвате захтеве и улоге које су ту. Оно што је направљено, од тога треба да се извуче максимум до краја сезоне".

Филиповски је сликовито објаснио услове у којима је преузео и у којима води тим Партизана.

"За ова четири месеца завршио сам још један факултет, на тему: „Како водити тим у хаотичним условима", закључио је Филиповски.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести