Ана Перић донела јуниорско сребро у Буковац

На протеклом кошаркашком Европском првенству у Шопрону за јуниорке, Ана Перић (17) је, бранећи боје репрезентације Србије, освојила сребрну медаљу.
Ana Peric
Фото: М. Ковачевић/Ана Перић са медаљом у Буковцу

Ова рођена Буковчанка, сада с титулом вицешампионке Европе, игра на позицији тројке, похађа Гимназију „Светозар Марковић“, а чланица је сада већ првог тима Женске кошаркашке академије.

Како је текао твој улазак у јуниорску репрезентацију Србије, саме припреме и, по многима, тихи одлазак на Европском првенство у Мађарску? 

- На позив селектора Милоша Павловића добила сам позив у јуниорску репрезентацију - рекла је Перићева. - Он ме је гледао током првенства Србије, а није се одмах знало да ли ћемо и ми, кадеткиње, бити учеснице Европског првенства, због повреда неких саиграчица. Први део припрема обавиле смо у Бањи Ковиљачи и тамо смо провеле две недеље, а после смо отишле у Бечеј на додатних десет дана. Потом смо имале дводневну паузу, а рад смо наставиле у Београду. Одиграле смо две утакмице против Грчке које смо добиле. Неколико година наше млађе женске селекције нису освајале медаље са европских и светских такмичења и вероватно је зато било резерви.

Било је тешких утакмица у групи, с фаворитом Шпанијом, потом и са сјајном селекцијом Француске, а чини се да је најважнија била утакмица у осмини финала с Летонијом, кључна за улазак у прави ритам. Да ли сте знале шта вас све чека?     

- Имали смо скаутинг противница, гледале смо видео с утакмицама Хрватске, Шведске, Шпаније и Француске. Атмосфера код нас била је одлична. Једино је после утакмице са Шведском (69:70) било је мало нервозе, али смо Летонију савладале тројкама. У одлучујућим моментима, веровале смо да можемо и то се и догодило. Знале смо да Словенке, у четвртфиналу, имају две-три квалитетније играчице, њих смо неутралисале, и после је било лакше. Оне су добиле Италијанке које су нама незгодније противнице. Францускиње су мислиле да ће играти у финалу, мало су се опустиле, изгледају доста старије и физички су јаке, а ми смо биле изузетно мотивисане, веровале смо да ћемо их победити и зато смо их и победиле. Против Белгијанки у финалу смо се пробудиле у трећој четвртини, неке играчице смо знале јер су играле Евролигу против наших саиграчица, било је неизвесно, ми смо се тргле у трећој четвртини, али су оне на крају однеле победу.

Фото: FIBA/Ana Peric u akciji

Освојено је сребро златног сјаја, најлепше баш онда када је неочекивано?

- Биле смо веома срећне, јер дуго година у женским селекцијама Србија није освојала медаље, тако да је за нас то имало велики значај, тим пре што нисмо биле међу фавориткињама на старту првенства.

Фото: FIBA/Vicesampionke Evrope

Имаћеш прилику још годину дана да играш у јуниорској селекцији Србије. Да ли имаш узора у А селекцији Србије, код наших „лавица”?

- Свиђа ми се како играју Соња Петровић и Јелена Миловановић, а наравно жеља ми је да једног дана заиграм и у А селекцији Србије. Имам још годину дана право наступа за јуниоре. Захвалила бих се својим тренерима Мићи Радовановићу, Селени Павловић, Дејани Цвјетан, Наташи Анђелић и Слободанки Тувић.

Сада ти следи повратак у свакодневницу и припреме у Женској кошаркашкој академији за почетак клупске сезоне?

- Припреме у Женској кошаркашкој академији су почеле, али сам добила одмор још недељу дана, а потом се и ја прикључујем тренинзима који се одржавају у Новом Саду. Ново првенство почиње у октобру - додала је Ана Перић. 

М. Ковачевић

Дочек Хрватица испред хотела

На сајтовима у Србији појавила се вест о неочекиваном гесту хрватских репрезентативки које су навијале за вас, иако сте их поразиле у групи?

- Да. Када смо ушле у финале, после Француске, оне су биле испред хотела, дочекале су нас и пустиле музику. Радовале су се с нама, било је то баш дивно дружење и свака им част на томе. 

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести