Кошаркаши Србије поражени од Грчке у квалификацијама за Светско првенство

Грчка – Србија 97:92 (8:15, 22:24, 25:23, 25:18, 17:12)
kosarka
Фото: pixabay.com

Кошаркаши Србије поражени су од Грчке у претпоследњем колу квалификација за Светско првенство. Имали су и двоцифрено вођство, али то није било довољно да се овери виза за Мундобаскет. У понедељак ће Србија имати нову и последњу шансу да се домогне планетарне смотре, када ће од 20 часова угостити Велику Британију.

Одлика селектора „орлова“ је модеран приступ, пре свега у одбрани. На тај начин наша селекција слама ривале, а тако је било и овај пут. Проблем је, међутим, био тај што кошаркаши Србије никако нису могли да поентирају. Тако смо после четири минута игре имали фудбалски резултат од 1:0 за гостујућу селекцију. Да се Пешић питао, не би имао ништа против да се и у наставку играло доста чврсто. Тако је и било. Грци су веома тешко проналазили пут до коша супарника, који је био и те како заштићен због Милутинова. На темељу такве игре Србија је градила вођство, које је после уводне деонице износило плус седам – 15:8.

Друга четвртина била је сушта супротност. Напади су профункционисали, док је дефанзива нашег тима за нијансу попустила. То је било довољно да Грци приђу на минус један после поена Чогаза. То је покренуло наш тим, који се експресном серијом поново одвојио на плус осам (30:22). Најбоље су изабраници селектора Пешића сачували за крај полувремена. Тај период обележио је Милутинов закуцавањима, да би после тројке Симанића “орлови” отишли на максималних плус девет на велики одмор.

Обично су почеци трећег квартала преломни у сваком сусрету, па су са том мишљу српски репрезентативци приступили том делу игре. После поена Милутинова предност је први пут била двоцифрена, а да такво стање на паркету остане непромењено постарао се сјајни Давидовац, активан на обе стране терена. Уследио је период статуса кво, тако да је Пешићева екипа одржавала стечену залиху. Тројка Мораитиса две секунде пре краја треће четвртине, за минус седам значила је и додатни опрез за госте пред последњих 10 минута. На крилима такве завршнице, Грци су додатно притисли у наставку и чак повели три разлике четири минута пре краја утакмице. Равноправно је било до самог краја, тако да је уследио продужетак у којем су домаћи били бољи и оставили наш тим без Мундобаскета, бар за сада.

АТИНА: Олимпијска хала, гледалаца: 3.000, судије: Конде (Шпанија), Кастиљо (Шпанија), Маркез (Португал).

ГРЧКА: Чатсидакис 4, Чугаз 8, Калаицакис 10, Мораитис 23, Муратос 9, Флионис 3, Гонтикас 6, Кузелоглу 1, Папас, Рогкавопулос 28, Цалмпурис 2, Толиопулос 3.

СРБИЈА: Дангубић 6, Јагодић-Куриџа 7, Јарамаз 7, Јеремић 9, Милутинов 24 (9ск), Беслаћ, Давидовац 11, Ристић 10, Симанић 6, Ускоковић, Раданов 7, Јовић 5 (8ас).

В. М. Петровић

Пешић: Две различите утакмице у два полувремена, нисмо нашли решење

Две различите утакмице у два полувремена. У првих 20 минута играли смо одличну одбрану, контролисали скок, одбрану, транзицију. У другом полувремену, они су почели а играју врло агресивно, не само у одбрани, већ и у нападу, рекао је селектор кошаркаша Србије Светислав Пеић после пораза од Грчке у Атини (97:92) у претпоследњем мечу квалификација за Светско првенство.

"Трећа четвртина је увек важна, а они су почели да играју нову утакмицу. Притом, ми смо изгубили Јовића у којем имамо искуство. Честитам Грчкој на победи јер је показала карактер, а ми нисмо нашли решења да их зауставимо. Нисмо зауставили њихов продор ка кошу, повратне пасове и дозволили смо им да врате самопоуздање. То је разлог зашто смо овако завршили меч", рекао је Пешић на конференцији за медије.

 

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести