Кошаркашице Србије исписале историју

Кошаркашице Србије обезбедиле су пласман на Олимпијске игре у Токију, на турниру одржаном у Београду. Савладале су Нигерију и Мозамбик, а изгубиле од актуелних олимпијских и светских шампионки – селеције САД. 
КСС/ Ова генерација српских кошаркашица у континуитету постиже запажене резултате
Фото: КСС/ Ова генерација српских кошаркашица у континуитету постиже запажене резултате

Селекторка  Марина Маљковић сматра да је турнир био добар и да је остварен велики успех.

– Не могу да кажем да је меч са Мозамбиком био леп за гледање, али сам сигурна да су људи који бар мало познају кошарку очекивали овако нешто. Имали смо тешку утакмицу против Нигерије и последња утакмица на турниру  није била лако за играчице, посебно са системом где се овако мало тренинга. Једина ствар о којој треба да размишљамо су наше друге Олимпијске игре, што је велики успех за овако малу државу попут Србије – рекла је Маљковићева.

– Невероватан осећај је то што настављамо да пишемо историју наше државе и што смо биле у могућности да то урадимо пред нашим навијачима и породицама. Био је ово тежак турнир, знале смо шта можемо да очекујемо од свих утакмица. Драго ми је што смо успеле да победимо две веома важне утакмице. Честитам Мозамбику на сјајној борби и мом тиму на добром турниру – казала је капитенка Јелена Брукс.


Ана Дабовић у идеалној постави

По завршетку А турнира додељене су награде најбољим кошаркашицама.Председник КС Србије Предраг Даниловић уручио је признања играчицама које су изабране у најбољу петорку, а међу њима се нашла и наша Ана Дабовић. Поред ње, у идеалној петорци су: Леја Донге (Мозамбик), Езине Калу (Нигерија), Нека Огвумике (САД) и Ејyа Вилсон (САД).

За најкориснију играчицу проглашена је репрезентативка САД Нека Огвумике, а са  Б турнира за најбољу је изабрана Кинескиња Менг Ли.


Пласманом на Олимпијаду, други пут узастопно, наш национални тим је наствио континуитет врхунскох резултата, а селекторка Марина Маљковић је још једном потврдила да је врхунски стручњак. Рано је нагађати који су домети српских кошаркашаица у Токију, али оптимисти имају право да се надају борби за медаљу.

Са два турнира у Београду на Олипијске игре  су се пласирале Нигерија, Шпанија, Кина, Јужна Кореја и Србија, док је САД већ имала обезбеђену визу за Токио.    

С. Рудакијевић

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести