КОШАРКАШИЦЕ СРБИЈЕ победиле Бразил, на корак ДО ПАРИЗА

У другом мечу олимпијског квалификационог турнира у Белему, женска сениорска репрезентација Србије савладала је домаћина Бразил и у недељу решава питање пласмана на Олимпијске игре у Паризу.
1
Фото: ФИБА

Боље је домаћин отворио утакмицу, после три минута повео са чак 10:0, па је селекторка Марина Маљковић морала да затражи тајм-аут. Погодила је Андерсон прву двојку за Србију, да би се наш тим у наредним минутима стабилизовао и после тројке Раце у 7. минуту смањио на 13:10, а на прву паузу отишао у плусу – 23:20.

У другој четвртини играло се у егалу, али се Србија у 14. минуту одлепила на 30:24. Ипак су се држале домаће кошаркашице, биле у незнатном минусу, а у 18, минуту поново повеле – 35:34. На велики одмор, Србија је отишла у минималном плусу – 39:38.

Солидно је наша репрезентација отворила трећу деоницу, повела 43:38, али је ривал константно држао прикључак. Уследила је мини серија Србије 6:0 за 49:41, али су Бразилке одговориле тројком и двојком и смањиле на 46:49. Држао је наш тим предност од три до шест поена, а на последњу паузу отишли смо са скромних 56:54.

Повео је ривал на старту последње четвртине 57:56, погодила је расположена Станковић два пута за 60:57, па два минута касније још једном за 64:59. Погодила је сјајна Андерсон три и по минута пре краја – 66:59, али је Мартинс погодила тројку. Поентирала је Андерсон на улазу за 69:62 на 43 секунде пре краја, Убацила је Дантас тројку на 25 секунди пре краја и смањила на 65:69, Промашила је Ногић тројку, али је Станковић ухватила тројку и поентирала, Бразилке су промашиле и фаулирана је Раца. Погодила је једно слободно бацање и коначан резултат је био 72:65.

Србија у недељу од 21 сат игра против Аустралије, која је са две победе обезбедила пласман на Олимпијске игре. Ако наше девојке победе, сигурно иду у Париз. У супротном, чекамо резултат дуела Бразил – Немачка. Ако Немачка победи, или изгуби са мање од седам поена разлике, Србија иде на ОИ, као и у случају да Бразил победи са осам или више поена разлике, јер у том случају Немачка остаје без пласмана на ОИ.

Селекторка Марина Маљковић је задовољна победом, али каже да постоје још неки детаљи који могу да буду бољи.

– Иако смо победиле, неколико ствари о којима смо говориле у четвртој четвртини нисмо урадиле како треба. Играле смо против тима који је већи од нас, који је био много чвршћи од нас, оне су на крају крајева један веома добар тим са много квалитета, са сјајним индивидуалцима. Било је веома тешко играти против њих, поготово са подршком коју су имале са трибина. Није било лако, али као што сам рекла, срећна сам због победе, али има ту још много ствари у последњој четвртини које су морале да буду боље - рекал је Маљковићева.

Драгана Станковић је истакла да су се девојке после прве лоше утакмице пробудиле и дале све од себе.

–Било је јако тешко, али имале смо бољу енергију и зато смо добиле утакмицу. Већ смо играли против Аустралије, знали смо да ће и ова утакмица бити јако захтевна физички, припремићемо се, видећемо како ће све изгледати, надам се да ћемо победити - рекла је Станковићева.

Ивон Андерсон је истакла да је утакмица била веома тешка, пред пуном двораном.

– Срећна сам што смо победиле. Очекује нас меч против Аустралије која се већ пласирала на Олимпијске игре, ми остали се боримо за то. Одморићемо се, сакупити енергију и борити се… Будите уз нас, даћемо сутра максимум… - казала је Андерсон.

Србија – Бразил 72:65 (23:20, 16:18, 17:16, 16:11)

БЕЛЕМ: Дворана у Белему.

СРБИЈА: Раца 6, Росић, Чађо 2, Н. Јовановић, Андерсон 30, Станковић 19, Ногић 10, М. Јанковић, Катанић, Дугалић 2, Крајишник 3, Ђорђевић.

БРАЗИЛ: Мацедо 4, Гонсалвес, Паиксао 8, К. Соарез 16, Дантас 17, Де Соуза, Биспо, Забани 6, Мартинс 5, Коста 7, Марселино, С. Соарез 2.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести