Кошаркашице Србије победиле Хрватску и избориле пласман на ЕП

БЕОГРАД: Женска кошаркашка репрезентација Србије изборила је пласман на Европско првенство ове годне, пошто је у Београду победила селекцију Хрватске са 85:57 (29:17, 20:15, 18:16, 18:9).
k
Фото: Tanjug (Jadranka Ilić)

Србија се налази на првом месту групе Е квалификација за ЕП са шест бодова, колико има и другопласирана Хрватска. Наша селекција има бољи међусобни скор од Хрватске и меч мање. Бугарска је последња на табели са три бода.

Србија ће у недељу у последњем колу квалификација гостовати селекцији Бугарске у Самокову од 17 сати.

Наша селекција је коло пре краја квалификација обезбедила пласман на ЕП, које ће од 15. до 25. јуна бити одржано у Словенији и Израелу.

Најефикаснија у селекцији Србије у вечерашњем мечу била је Јована Ногић са 21 поеном и 10 скокова, док је Ивон Андерсон додала 19 поена. Невена Јовановић је убацила 12. У репрезентацији Хрватске најбоља је била Шавонте Зелус са 27 поена.

Наша селекција је добро отворила меч и у седмом минуту је стигла до 21:7. Србија је прву четвртину добила резултатом 29:17. Српске кошаркашице су се разиграле у наставку, а после првих 20 минута било је 49:32 за актуелне европске шампионке.

Србија је у другом полувремену одржавала високу предност и заслужено је стигла до убедљиве победе и пласмана на ЕП.

Директан пласман на ЕП већ су, поред домаћина Словеније и Израела, обезбедиле Шпанија, Италија и Летонија.           

Пласман на ЕП избориће седам победника група, као и четири најбоље другопласиране селекције.

Србија је у финалу ЕП 2021. победила Француску са 63:54.

Фото: Tanjug (Jadranka Ilić)

Марина Маљковић: Поносна сам што ћемо бранити злато

Селекторка женске кошаркашке репрезентације Србије Марина Маљковић изјавила је да је поносна што ће наш национални тим бранити златну медаљу на Европском првенству.

Маљковићева је после меча била задовољна што је пуна дворана бодрила српске кошаркашице.

Женска кошаркашка репрезентација Србије, где год да игра у земљи, апсолутно заслужује да има овакву подршку! Поред значаја утакмица, ове младе девојке стално имају притисак да се доказују и да покажу да то што раде има смисла, јер их многи још не схватају озбиљно. Што је негде и у реду, у земљи где се само у медаље броје. А ето оне су нас изненадиле самим пласманом на СП, где су показале да знају нешто да ураде. Можда немају толико талента, али имају огромну жељу за радом коју истичем стално. И ево сад су се пласирале на ЕП, изјавила је Маљковићева, преноси званични сајт КСС.

Селекторка Србије је истакла да се наше кошаркашице стављају у функцију тима када је битно и када је циљ да се оствари победа.

Показале су да знају да играју утакмице које нису лагане и које доносе неке ствари. Континуитет учешћа на великим такмичењима, то је много важно, без тога се не може. Поносном ме чини чињеница што ћемо у години када се у Србији слави велики јубилеј - 100 година кошарке - бранити злато на ЕП. Све што толико траје је за велику похвалу, а посебно у нашој земљи. Да смо само улагали пре у женску кошарку, било би још медаља. Видите шта се дешава у последњој деценији… Али, важно је да и у овој години покажемо опет да умемо да побеђујемо, да  наставимо нешто. Сада иде за њих ново занимљиво лето, па да видимо шта ће да буде. Ја сам уз њих због те њихове вредноће која је на моменте импресивна, додала је Маљковићева.

Она се потом осврнула и на проблеме српских кошаркашица.

Нисам задовољна њиховим сезонама у клубовима. То нам ствара велики проблем. Да не објашњавам... Можда не све, али 90 одсто играчица нема добру ситуацију у клубу, али, борићемо се и против тога. Окупљаћемо се раније, радити више дана, да бисмо то анулирали. Надам се да ће у преосталом делу сезоне и након ове утакмице, имати мало боље ситуације, истакла је Маљковићева.

Србија ће у недељу у последњем колу квалификација за ЕП играти против Бугарске.

Идемо у Бугарску у комплетном саставу. Нико неће добити одмор. Наш циљ је увек био циљ да се свака утакмица победи. Тај притисак не престаје. Истини за вољу, и ја им га намећем. И немојте да мислите да им на овом окупљању нисам рекла да као европске првакиње не долази у обзир да се не пласирамо на ЕП. У чему смо успели, у једној веома неугодној утакмици против Хрватске одиграли смо добро, није се видело како Хрватска игра, изјавила је селекторка Србије.

Српска кошаркашица Ивон Андерсон изјавила је да су све играчице знале колико је важан меч против Хрватске.

Не само у овом квалификационом циклусу, већ и јер је дерби, а посебно је била важна за нас као тим који још учи да игра заједно. Желели смо и да покажемо да смо званичне првакиње Европе, истакла је Андерсон.

EUR/RSD 117.2038
Најновије вести