Кошаркашице Звезде освојиле Куп "Милан Цига Васојевић"

Кошаркашице београдске Црвене звезде освојиле су Куп Србије – „Милан Цига Васојевић“, пошто су у финалу завршног турнира у Лозници савладале Радивој Кораћ са 56:55 (9:19, 14:15, 21:9, 12:12) пред око 1800 гледалаца.
crvena zvezda kup, kss
Фото: Кошаркашице Црвене звезде, фото: КСС/Бојан Лучић

Црвено-беле су до 13. трофеја у Купу дошле после преокрета у трећој четвртини.

Екипа Радивоја Кораћа била је боља у уводним минутима меча, па је после пет минута повела са 11:2. Звезда је имала доста промашаја и изгубљених лопти, што је ривал кажњавао. Црвено-беле је пробудила тројком Богићевић, али је Кораћ наставио у јаком ритму и на прву паузу после тројке Вучковић отишао са солидних 19:9.

Кораћ је добром игром чувао „плус десет“ у првој половини друге деонице (23:13, 15. минут), а Звезда и даље није имала решења у нападу. Таман када се екипа тренера Драгана Вуковића примакла на 17:23, Ристић је погодила тројку – 26:17, а Томашевић је у 19. минуту погодила из наскока за великих 32:19. После три пенала Стојиљковић, Кораћ је у финишу првог полувремена повео са 34:19, а Звезда је до истека 20. минута успела да смањи на 23:34.

Црвено-беле су се донекле консолидовале на почетку треће четвртине, искористиле неколико грешака ривала и смањиле после четири минута игре на 31:37, а после тројке Богићевић и на 36:39 (25. минут). Звезда је у овом периоду игре појачала ритам и после поена Иване Катанић изједначила – 41:41, на два и по минута пре краја четвртине. Одговорила је Томашевић за 43:41, али је после тројке Ђорђевић Звезда успела и да поведе први пут на мечу 44:43.

Црвено-беле су на старту последње деонице повеле 46:43, али се Кораћ није дао. Играло се кош за кош, а после тројке Томашевић и поена Јелић, Кораћ је поново водио – 52:47. Уследило је неколико промашаја кошаркашица Звезде, али екипа тренера Бојана Ивановића то није казнила, све до три и по минута пре краја, када је Томашевић донела Кораћу великих „плус седам“ – 54:47. У последња два минута Кораћ је ушао са 54:48, али је сјајна Ђорђевић погодила тројку на минут и по пре краја и смањила на 51:54. Томашевић је промашила тројку, а Бојовић је одговорила полагањем – 53:54. Играчице Кораћа су на 50 секунди пре краја бациле лопту у аут, а Александра Катанић поентирала за 55:54 на 37 секунди пре краја. Кораћ није искористио напад, лопту је изгубила Катанићева, па је Јелић фаулирана на 7.6 секунди пре краја и ишла је на линију пенала. Једном је била прецизна за 55:55 и Звезди је остао кратак напад за победу. Наумчев је извела до Катанићеве, она је додала Богићевић, која је фаулирана 1.7 секунди пре краја. Погодила је прво слободно бацање, друго промашила и време је истекло, па је почело велико славље Црвене звезде.

Црвена звезда – Радивој Кораћ 56:55 (9:19, 14:15, 21:9, 12:12)

ЦРВЕНА ЗВЕЗДА: Ђорђевић 16, Богићевић 11, А. Катанић 7, Бојовић 14, Мишељић, И. Катанић 5, Наумчев 3, Тешић, Вуловић, Дешић, Зукановић, Чубра.

РАДИВОЈ КОРАЋ: Томашевић 13, Вучковић 16, Вукосављевић 4, Стојиљковић 12, Јелић 6, Недељков, Филиповић, Ристић 4, Новковић, Динчић, Младеновић, Палигорић.

Фото: КСС/Бојан Лучић

Изјаве после финала

Александра Катанић, кошаркашица Црвене звезде:

„Јако неизвесна утакмица, право финале… Мало смо лошије ушли у меч, али упели смо да надокнадимо минус у трећој четвртини и на једну лопту преломимо ову утакмицу и победимо. Ово је само подстек да радимо још више, овај трофеј треба мало да нас погура пред Фајнал фор регионалне лиге и наш плеј-оф, да освојимо још нешто…“

Драган Вуковић, тренер Црвене звезде:

„Честитам Кораћу на одличној игри. Њихови ниски играчи су искусни и правили су нам доста проблема. Држали су под контролом целу утакмицу, али смо на нашу енергију и мало више среће дошли до победе. Срећа је много битна у овом спорту, посебно када игају две изједначене екипе. Победили су нас пре седам дана у првенству, а сада смо били бољи за баш тај један поен. Нисмо се адаптирали на њихову агресивну игру, када смо то решили почели смо да узвраћамо на прави начин. Кораћ је последњим шутем био жртва свог квалитета, те агресивне одбране са руком на лопти, што им је пре последњег напада донело доста тога доброг.“

Љиљана Томашевић, капитен Радивоја Кораћа:

„После овакве утакмице, тешко је наћи речи… Честитам Звезди на победи и свом тиму на одличној сезони до сада, на игри и на раду целе сезоне. Ово сребро сија као злато, веома сам поносна… Окрећемо се плеј-офу и тражићемо тамо своју шансу.“

Бојан Ивановић, тренер Радивоја Кораћа:

„Честитке Звезди на освојеном Купу од срца… Желим им финале ВАБА лиге и да освоје још један торфеј, јер су га заслужили… Највише сам поносан, много је дуг пут и сусрели смо се са многим проблемима… Ове сезоне су, генерално, давно испуњени циљеви. Желели смо трофеј, једна лопта је одлучила… У поуфиналу смо имали више среће, Фортуна је сада била на страни Црвене звезде… За 15 дана почиње плеј-оф, имамо амбиције да се нађемо са Звездом у финалу. Имали смо одлично прво полуврме, проблем су биле изгубљене лопте, чак 26, а са тим је јако тешко победити екипу каква је Звезда. Имали смо идеалну прилику, за моје младе деовјке ово је велико искуство и корак даље у каријери. Научићемо нешто из овог финала и за 15 дана бити јачи него што смо били данас.“

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести