Кошаркашки савез Војводине у минулој години реализовао све активности

Кошаркашки савез Војводине (КСВ), упркос изазовима с којима се суочавао у минулој години, а који се углавном тичу пандемије, као и у прва два месеца текуће године реализовао је све предвиђене активности.
приватна архива/Сава Рајковић
Фото: приватна архива/Сава Рајковић

– Савез је, и поред пандемије, која је изазов за све сегменте живота, успешно спровео сва такмичења. Претходна такмичарска сезона завршена је регуларно и по плану, као и досадашњи део ове сезоне. Из тог разлога сам врло задовољан радом људи у канцеларији Савеза који су успели све то да испрате – рекао је председник КСВ Сава Рајковић.

Посебни изазови у 2021. години тицали су се организације Купа “Радивоја Кораћа”, у специфичним условима ковид протокола, али и других битних турнира.

– Добили смо похвале за Куп од свих учесника. У августу смо такође, у сарадњи са КСС, организовали квалификациони кадетски турнир за Светско првенство на ком је учествовало шест репрезентација. Организација је добила највише оцене од ФИБА, а наша репрезентација је била првопласирана и квалификовала се на СП.

Упркос томе што су све активности у 2021. години испуњене, простора за напредак увек има, поготово када је реч о једној области.

– За функционисање такмичења, важну улогу имају судије и у том сегменту се трудимо да будемо на нивоу који је неопходан и да још више проширимо судијску базу. Заинтересованост младих за суђење је слаба, зато је потребно да додатно промовишемо ту активност и анимирамо их да се више посвете томе – закључио је Рајковић.

И текућа 2022. година протиче у испуњавању свих активности, у свим узрасним категоријама, уз сарадњу са клубовима, али и телима задуженим за њихово спровођење, као што су Секретаријат за спорт и омладину АП Војводине, Покрајински завод за спорт и медицину спорта и други. Посебан акценат се, према речима генералног секретара КСВ Златка Болића, ставља на рад са млађим категоријама.

– Помоћу регионалних кошаркашких сарадника које је именовао КСС пратимо перспективне играче и играчице у нашем региону. Сви тренинзи се одржавају по плану КСС у спортској хали у Новом Бечеју. Овакав систем омогућава стално праћење младих играча и играчица са циљем да се једног дана нађу у репрезентативним селекцијама КСС. На овај начин утичемо на њихов правилан играчки развој.

Новитет у односу на претходне године је едукативни програм, који се бави развојем тренера и судија, уз подршку високостручних школа у Новом Саду и Удружења кошаркашких тренера Србије.

– Под овим програмом подразумевамо стручно усаврашавање путем семинара док у сарадњи са високостручним школама у Новом Саду омогућавамо да се кандидати школују и стекну потребно звање за обављање одређене делатности – закључио је Болић.

В. М. Петровић

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести