Милош Исаков Ковачевић, нови тренер КК Војводина: Желим јаку одбрану

Кошаркашки клуб Војводина налази се у специфичном тренутку: након две добре сезоне у врху Кошаркашке лиге Србије уз учешће у АБА 2 лиги, опредељење за наредну сезону је опстанак у лиги, а не висок пласман.
s
Фото: Youtube Printscreen

Добар део буџета је планиран за враћање дугова, самим тим нема новца за останак неких играча, ни за врхунска појачања. Пред стручним штабом је задатак да у тим околностима из тима извуче максимум, а то ће бити на плећима Милоша Исакова Ковачевића, који је недавно именован за шефа струке новосадских црвено – белих. Сигурно се ради о великом тренерском потенцијалу (селектор је пионирске репрезентације Србије и асистент Светислава Пешића у А селекцији наше земље), али уједно Исаков је, са 33 године, вероватно најмлађи стручњак  на клупи неког тима у КЛС. Колико је то у датим околностима бреме за младог тренера?

– Велика је одговорност, наравно, али олакшавајућа околност је да се не јури резултат, јер је у првом плану финансијска консолидација. У клубу сам пуне три године. Имао сам привилегију да ми Мирослав Николић, чији сам био помоћник две сезоне, да велики слободу у тренажном процесу. Познат ми је систем рада, лига и већи део тима који ће бити на располагању. Све у свему, домаће двориште у сваком погледу, те намам трему. Ипак, Нови Сад је мој град, Војводина је мој клуб и због тога осећам одговорност.

Какву ће кошарку играти Воша под вашим вођством?

– Желим да, у складу са финанисјким могућностима, формирамо тим од играча који атлетицизмом могу да одговоре захтевима модерне кошарке. Конкретно, то значи да се игра чврста одбрана уз доста трчања и што је могуће више поседа и контранапада. На основу управо тих критеријума бираћемо играче који су нам, с новцем ког имамо, доступни. Такође, од играча очекујем велик такмичарски карактер, жељу за победом у сваком мечу, без обзира ко је ривал.

У чему ће се игра евентуално разликовати у односу на претходну сезону?

– По дужем ростеру, јер желим да играмо са 10, ако је могуће и са свих 12 играча. Минуле сезоне играли смо у скрећаном ростеру, што је захтевало велику потрошњу најквалитетнијих кошаркаша. Желим дугу клупу, самим тим и могућност да ротирамо што већи број играча. 

Када почињу припреме и какве су вам жеље што се тиче појачања?

– Припреме почину 1. августа. До тада, наравно да бих желео да имамо фирморан највећи део тима, али нисам сигуран да је то изводљиво. Имам конкретне жеље на одређеним позицијама, али питање је да ли клуб у овом моменту може да финансијски испрати захтеве потенцијалних појачања. Желим да се добро припремимо и кренемо снажно у сезону, јер те евентуалне прве победе би нас у доброј мери растеретиле, купиле мир и донеле добру атмосферу у наставку такмичења.


Тешко је било преломити

Прихватање ангажмана као првог тренера Војводине, за Милоша је значило да не путује на припреме репрезентације Србије као Пешићев асистент. Као и када је 1991. Жељко Обрадовић уместо на европско првенство као капитен репрезентације, сео на клупу Партизана, одлука није била лака...

– Заиста је било тешко преломити. Дугујем велику захвалност селектиру Светиславу Пешићу који ми је дао привилегију да будем у стручном штаби репрезентације моје земље, а још већу захвалност за разумевање и подршку да седнем на клупу Војводине. Напросто, није било могуће радити оба посла у исто време, јер се припреме временски поклапају – рекао је Исаков.


Са ким ћете сарађивати у стручном штабу?

– Први помоћник ће бити Стефан Шкрипац, а кондициони тренер ће остати Александар Караћ. Очекује се долазак још једног реномираног стручњака за физичку припрему. Други помоћник ће бити двадесетчетворогодишњи Милош Зековић, кога уводимо у тренерски посао.

Која је дужина трајања уговора и како гледате на ближу будућност?

– Потписао сам на две године. Прва сезона, да поновим, нема резултатску тежину, али треба на неки начин да буде припрема за следећу годину. Од екипе треба очекивати да расте током сезоне, да како време одмиче игра све боље, те да се направи база за догодине. У сезони 2023/24 циљеви ће бити максимални могући, то већ сада сви треба да имамо на уму. 

        Душан Кнежић

 

 

EUR/RSD 117.1192
Најновије вести