НБА улаже 300 милиона долара у јачање црначке заједнице

ЊУЈОРК: Борд власника америчке професионалне кошаркашке лиге (НБА) најавио је да ће у наредних 10 година, кроз добротворну фондацију, уложити 300 милиона долара како би економски оснажили црначку заједницу у САД.
a
Фото: Youtube Printscreen

Фондација НБА, формирана у сарадњи са Националним удружењем кошаркаша (НБПА), окупиће 30 власника клубова, који ће сваке године уплаћивати 30 милиона долара за постизање расне једнакости и социјалне правде.

"Оснивање ове фондације је важан корак у стварању прилика за црначке заједнице. Поносан сам на нашу лигу и играче што су се дугорочно обавезали да се боре за расну једнакост и правду, и знам да ћемо наћи начин да променимо институције", изјавио је председник НБПА Крис Пол.

Фондација ће директно сарађивати са свих 30 тимова, њиховим повезаним добротворним организацијама и са НБПА на подршци националним организацијама и њиховим локалним филијалама, као и са локалним организацијама, како би се олакшало одрживо планирање и створиле промене на тржиштима тимова.

"Посвећени смо коришћењу колективних ресурса тридесет тимова, играча и Лиге за стварање озбиљних економских прилика за црне Американце. Верујемо да помоћ у усмерених програма на нашим тимским тржиштима и на националном нивоу, заједно са јасно одређеним мерама за реализацију, можемо да напредујемо у нашим заједничким циљевима стварања значајне економске мобилности у црној заједници", рекао је комесар НБА Адам Силвер.

Одлука НБА донета је после неколико месеци протеста због убиства Афроамериканца Џорџа Флојда.

EUR/RSD 117.1420
Најновије вести