НЕЋЕ ЦЕЛА СРБИЈА МОЋИ ДА ГЛЕДА „ОРЛОВЕ“ НА МУНДОБАСКЕТУ: ЕВО шта кажу у РТС-у

Светско првенство у кошарци стартује 25. августа, а целу нацију мучи питање је ко ће преносити мечеве наше репрезентације?
1
Фото: FIBA/Printscreen

Као што је већ познато, наша земља учествује на овом такмичењу, које се одржава на Филипинима, у Јапану и Индонезији.

Како ствари стоје, цела земља неће моћи да бодри „орлове“, пошто Радио телевизија Србије (РТС) и даље не поседује права преноса Мундобаскета 2023, како преноси Мондо. Ако се ствари до почетка првенства не промене, права на преносе ће екслузивно поседовати само Спорт клуб.

Сада је о теми која занима целу Србију говорио одговорни уредник спортског програма Јавног сервиса, Зоран Марковић.

- Проблематично је Светско првенство у кошарци које креће крајем септембра. РТС први пут у историји нема права за то Светско првенство јер је то ФИБА дала једној мултинационалној компанији и та ексклузивна права купила је Јунајтед група, односно Спорт клуб. Ми покушавамо да дођемо до националних права да сви у Србији могу да гледају кошарку као један од наших најпопуларнијих спортова у Србији, поред фудбала – рекао је одговорни уредник спортског програма Јавног сервиса, Зоран Марковић.

- РЕМ је као регулаторно тело направио правилник по коме се тачно зна шта је од националног интереса. Причали смо већ овде о атлетици, одбојци, фудбалу, рукомету, кошарци, Новаку Ђоковићу... Када се каже да је нешто од националног значаја, то мора и да иде на националну фреквенцију. То не мора да иде на РТС. Ми смо покушали да купимо права, али тендер није ни био расписан и ТВ права је добио ко је већ добио. Законодавац је такође омогућио да онај ко је купио ексклузивна права не мора никоме да их да на коришћење", изјавио је Марковић, и још је додао да је РТС од Владе Републике Србије тражио да се овај проблем реши, односно, да све оде на скупштинску процедуру.

- Тражили смо да онај ко нема покривеност на целој територији, омогући ономе ко има националну фреквенцију да то буде за целу Србију. Не мора то да буде значи на РТС, него телевизији са националном покривеношћу. То значи за све те спортове и спортисте. Млади ће се прикључити том спорту који виде и бавити се њиме - додао је уредник спортског програма РТС-а.

Подсећамо, Србија своју прву утакмицу на Мундобаскету игра против селекције Кине, коју предводи Александар Саша Ђорђевић, у Манили, 26. августа од 14 часова по нашем времену.

Два дана касније, односно 28. августа, наша селекција игра против Порторика, опет од 14 часова, а у последњој утакмици групне фазе играмо 30. августа са Јужним Суданом, од 10 часова.

Мондо

EUR/RSD 117.1743
Најновије вести