НИКОЛА ДУЛЕЈАН, НАЈМЛАЂИ ТРЕНЕР У ИСТОРИЈИ КК ПРОЛЕТЕР Волим да дајем слободу играчима

Млади стручњак Никола Дулејан градио је тренерску каријеру корак по корак, од млађих узраста новосадских клубова Слободе и Стара, преко Војводине, да би као потврда квалитетног рада уследио позив друголигаша Пролетера из Зрењанина, на чијем се кормилу тренутно налази.
Пролетер (Иван Панчић)
Фото: Пролетер (Иван Панчић)

Дулејан је са 31 годином најмлађи стратег у историји клуба, а на месту првог тренера недавно је заменио другог перспективног новосадског стручњака, Александра Комненића.

– Тренер Комненић је напустио екипу, након што је добио добру понуду од Херцеговца. Са њим сам сарађивао у Слободи и Стару и препоручио ме је за овај посао. У исто време, председник клуба Бојан Давидовац је хтео млађег тренера, да крене са новом енергијом. Пратио је рад у јуниорима и кадетима Војводине, звао ме и ниједног тренутка се нисам двоумио – истакао је Дулејан.

Нови стратег Пролетера потом је описао како је текао пут до Зрењанина.

– Желео сам да пређем у сениоре, јер сам неколико година водио млађе категорије. Желео сам следећи корак и чекао шансу. У овој екипи познајем Данила Мијатовића, који је просао толико тога... Имам ту и два клинца 2004. годиште, полако сам упознавао екипу и одлично се уклопио, а и услови за рад су добри.

Рад у млађим категоријама новосадских клубова био је веома значајан за даљи ток каријере.

– Много је помогло. Сваки тренер би требало да почне од основа, кадетског узраста. Био сам упоредо и помоћник у првим тимовима –  у Слободи док сам водио јуниоре упоредо смо у првом тиму освојили Другу српску лигу, у Стару сам водио и кадете и јуниоре и у Првој Б лиги био помоћник. Уче се основе у најмлађим узрастима, игра „један на један“, нека померања, да се добро трчи. У јуниорима се учи „пикенрол“ и разне ствари и касније лакше приметиш где играчи греше, да ли читају ситуацију, тако да ми је то доста помогло.

Пролетер се тренутно налази на средини табеле Друге лиге Србије, са скором 6-4.

– За старт сам задовољан. Изгубили смо две утакмице на тешким гостовањима, и један и други пут на једну лопту. Код куће смо задржали домаћи терен. Могло је то да буде и 6-0, откако сам дошао. Показали смо добру кошарку, на пуно поена, момци сјајно раде и тренирају.

Када је реч о тренерској филозофији, Дулејан се прилагођава модерним токовима.

– Волим да дајем слободу играчима, да искоче из акција, да видим њихову визију. Настојим да идем у корак са временом. Кошарка се доста променила. Волим нападачку кошарку, али се исто трудим да објасним колико је одбрана битна. Кошарка се убрзала, играчи су физички много другачији у односу на период пре 15-20 година. Визија је да се игра брзо, узимају отворени шутеви, да играчи имају самопоуздање и концентрацију.

Ситуација у Другој лиги веома је изазовна, с обзиром на то да Пролетер није толико искусна екипа.

– Прошле године смо ушли из треће у другу лигу. Ове године је предвиђена стабилизација и опстанак. Идемо из утакмице у утакмицу, што не значи да не бисмо напали улазак у највиши ранг. Видећемо, циљ је средина табеле, опстанак, што се надам да неће бити проблем, па догодине да нападнемо врх. Друга смо најмлађа екипа у лиги, имамо само Мијатовића, који је најискуснији, има 40 година. Ту су тројица са 18, двојица са 19, остали око 23, 24 – закључио је Дулејан.

Вук-Милош Петровић

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести