НОВОСАЂАНКЕ У ФИНАЛУ Велики успех кошаркашица 021

Други пут након осамостаљења Србије, један новосадски клуб играће у финалу плеј – офа првенства кошаркашица, а то је 021, који је у полуфиналној серији са 2:0 савладао београдски Радивој Кораћ.
Jovanovic Sasa/R. Hadzic
Фото: Р. Хаџић/Тренер Новосађанки Саша Јовановић

Противник Новосађанкама биће двоструки узастопни првак државе и актуелни освајач купа, Црвена звезда.

На почетку сезоне, уз скроман буџет, нико у широј кошаркашкој јавности није очекивао овакав успех 021, али тренер Александар Саша Јовановић је подсетио на своје речи на првом окупљању, када су почеле припреме, 20. августа прошле године.

- Рекао сам играчицама да су група која има потенцијал да игра бар једно финале – првенства или купа – просећа се Јовановић. – Финале Купа „Милан Цига Васојевић“ које је недавно играно у Лозници нам је несрећно измакло у последњим секундама, али зато смо у финале плеј – офа ушли потпуно заслужено. За нијансу смо били бољи од Радивоја Кораћа, а представницима тог клуба најискреније се захваљујем: лепо су нас дочекали, а врло коректно се и понашали на утакмици у Петроварадину. Колико су те две екипа изједначене и колико су нијансе одлучивале говори податак да смо ове сезоне одиграли пет утакмица, ми смо добили три уз укупну кош разлику плус 10. И последњи меч је био изузетно узбудљив и неизвестан.

А то је апсолутно тачна чињеница, јер прекјучерашњи резултат утакмице 021 – Радивој Кораћ 72:64 може да завара: два и по минута пре краја било је нерешено (61:61), минут и по пре последњег звука сирене 021 је водио 62:61, али онда је Дуња Гверо погодила за три поена, баш као и Тамара Јокић 30 секунди пре завршетка меча. Одбрана која је у другој четвртини била сјајна, врло добро је функционисала и у одлучујућим тренуцима. Финиш је дело украсио, али ова лепа спортска прича почела је много раније од минуле среде.

- Добро смо радили током сезоне и како је време пролазило, подизали смо ниво физичке спреме. Девојке су озбиљно схватиле све изазове и временом градиле све бољу „хемију“ у екипи. Из утакмице у утакмицу тим је сазревао и на терену све боље спроводио тактичке замисли – каже Јовановић.

На реду је финална серија (почиње  у среду 10. априла у Београду) против снажне и квалитетне Црвене звезде, а шампион ће бити екипа која оствари три победе.  Ипак...

- ЖКА и Радивој Кораћ су показали да је Звезда јака, али да се с њом може играти. У сваком случају, црвено – беле кошаркашице су фавориткиње у финалу, али ми ћемо пробати да искористимо своје адуте и изненадимо ривала – каже тренер 021.     

Д. Кнежић 

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести