Оцокољић: У шоку смо, до Еврокупа са осам професионалаца

МОНАКО: Сви смо још у шоку, иако је од великог тријумфа прошло два дана. Нико није веровао да можемо да освојимо Еврокуп, каже Мирко Оцокољић, помоћни тренер кошаркаша Монака, који су освојили друго по квалитету европско клупско такмичење.
1
Фото: Tanjug/Craig Lašig

Победом над Униксом у финалу, Монако је направио велико изненађење и тако обезбедио учешће у Евролиги наредне сезоне.

Оцокољић је у интервјуу Танјугу истакао да је овај успех изузетан спортски подвиг.

До трофеја смо дошли са само осам професионалаца. У тиму смо имали још два јуниора, практично тинејџера. Буџет нам је, због свих пробелма са ковидом, био преполовљен. Направили смо најјефтинији тим у последњих неколико година, а не треба заборавити ни чињеницу да се до пре само девет година Монако такмичио у четвртој француској лиги, истиче Оцокољић.

Сходно величини успеха, у Монаку су сви још под утиском, а нарочито председник клуба Украјинац Сергеј Дијадечко.

“Он буквално не може да прича од среће. Не испушта пехар из руку и само понавља ово је невероватно. Претходних година је заиста улагао много новца, још док је водио бригу о украјинском Доњецку. Упорно је покушавао да дође до Евролиге, а то се коначно десило у години са поименце убедљиво најслабијим тимом и најмањим буџетом".

По речима Оцокољића, кључни играч у тиму Монака био је некадашњи првотимац Црвене звезде Матијас Лесор, који је сасвим случајно дошао у Кнежевину:

Лесор је стигао као замена за Владимира Штимца, који је почетком сезоне добио уносну понуду из Кине и нисмо могли да га задржимо. Међутим, од његовог обештећења смо ангажовали Лесора, што се испоставило као пун погодак. Ово му је била прва сезона да је имао улогу главног центра. Унапредио је игру на ниском посту, знао је како да се постави и у одбрани и у нападу. Он је сјајан момак и невиђено је напредовао, каже Оцокољић и додаје да у креирању великог успеха не треба занемарити ни фактор среће који је био наклоњен екипи Монака:

„Добра ствар за нас је била што се француско првенство од почетка сезоне играло са прекидима због проблема са вирусом корона. То нас је на неки начин спасило, јер смо у скраћеној ротацији успевали да задржимо свежину. Међутим, морам да нагласим да су момци читаве сезоне одиграли невероватно. Тешко да могу речима да опишем ту енергију“.

Оцокољић наглашава да последњих година кошарка у Монаку полако, али сигурно преузима примат над фудбалом.

Приређен нам је величанствен дочек, потом и велика прослава. Организује нам се и пријем код принца Алберта. Сва пажња публике се преусмерава на кошарку што и не чуди ако се у обзир узму остварени резултати, рекао је Оцокољић и подсетио да је Монако био и вицешампион ФИБА Лиге шампиона 2018. године.

Освајање Еврокупа је свакако круна сарадње Оцокољића са црногорским тренером Звезданом Митровићем, шефом стручног штаба Монака:

Све је почело још 2015. године када је он преузео Монако, који се тада такмичио у Другој лиги. Помагао сам из Београда око скаутинга и кад се пласирао у Прву лигу прикључио сам се његовом стручном штабу. Три године смо освајали Лидерс Куп и три пута били први на крају лигашког дела првенства, али нисмо успевали да дођемо до титуле, каже Оцокољић и подсећа на крајње необичан сплет околности под којим су се он и Митровић, након годину дана, поново нашли у екипи Монака:

Прошле такмичарске године смо били у Асвелу, са којим смо освојили титулу првака Француске, баш у дуелу са Монаком у финалу. Међутим, власник клуба Тони Паркер желео је да пружи шансу свом рођеном брату Пјеру, који је такође тренер. Звездан и ја смо напустили клуб, а простор за сарадњу са Монаком се поново отворио када је Саша Обрадовић отишао у Звезду. Све остало је историја, рекао је Оцокољић, који је ове сезоне због здравствених проблема Митровића на чак шест утакмица самостално водио тим и уписао свих шест победа међу којима је најзначјанија над Уникахом у Малаги.

Апетити Монака су након освајања Еврокупа нагло порасли, па управа клуба сада очекује и тулу у националном шампионату:

„Тренутно смо у доброј позицији, јер смо водећи тим са само два пораза. Међутим, питање је како ће окончати првенство. Готово је сигурно да плеј-офа неће бити, да ће шампион бити првак након лигашког дела. За мање од месец дана би требало да одиграмо чак 16 заосталих лигашких утакмица, јер репрезентација Француске са припремама за Олимпијске игре треба да почне 22. јуна“.

Што се тиче планова за будућност и учешћа са Монаком у Евролиги, Оцокљић тренутно није могао ништа да прецизира:

Много је непознаница, а једино што је сигирно да сарадњом остајем везан за Звездана Митровића. Уговор нас са Монаком везује до краја сезоне. Сигурно ће бити понуда и других клубова. Још се не зна какав ће бити буџет Монака за наредну сезону, да ли ће реновирати своју халу или ће мечеве Евролиге играти у Антибу, тако да ће се о свему томе разговарати по завршетку сезоне, закључио је Оцокољић.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести