Пешић: Биле су ово тешке квалификације, крајњи циљ је обезбедити пласман на ОИ

БЕОГРАД: Селектор кошаркашке репрезентације Србије изјавио је након утакмице са Великом Британијом да је сад крајњи циљ репрезентације да обезбеди пласман на Олимпијске игре у Паризу.
Танјуг/Милош Миливојевић
Фото: Танјуг/Милош Миливојевић

Кошаркашка репрезентација Србије пласирала се на Светско првенство, пошто је вечерас у одлучујућем мечу квалификација победила селекцију Велике Британије 101:83 (28:20, 18:21, 28:19, 27:23).

“Први пут се као тренер суочавам са новим системом такмичења који не зависи само од нас. Ово су биле најдуже квалификације које су икада направљене. Да се не понављам, имали смо преко 40 играча који су играли квалификације и ту континуитета нема. Нисмо имали времена за припрему. Писали сте да је Пешић добио појачање из европске лиге. Чим сам то видео пао сам. Па ти играчи су дошли из тешких утакмица, одрадили један тренинг. Видели сте Добрића који није у форми”, изјавио је Пешић.

Додао је да је систем квалификација утицао на неуспех неких тимова.

“Видели сте Аргентинце који су изгубили од екипе која није фаворит. Они су пре пораза од Доминиканске републике победили Канаду без Лапровитиле и Дека. Е, њих двојица су 20 сати путовали до Аргентине и промашили су у том мечу одлучујуће шансе. Ви мислите да је све решено када дођи играчи из Европске лиге, па није решено. Видите и сами колико се смањио јаз између фаворита. Неки наши тренери су о Енглеској говорили да они само фудбал играју, али видели сте да знају да играју кошарку. Нису они кандидати за медаље, али се смањила разлика у квалитету између екипа. Због тога морамо више да радимо и улажемо”, рекао је селектор Србије и додао да ће на Мундобаскету кључ бити у одбрани.

“Тачно је да се самопоуздање подиже ако на почетку постигнеш два поена. Одбрана је знање. Предвиђање ситуације, антиципација. За сваку екипу је потребно времена да би се одбрана уиграла. Ја говорим о врхунском нивоу. На том Светском првенству без те одбране можемо да се сликамо”, истакао је селектор Србије и нагласио да припреме за Мундобаскет већ сада почињу.

“Правимо календар, гледамо где ћемо играти пријатељске утакмице и са ким ћемо играти. Тарлаћ и ја морамо да размотримо све то. Споразум између НБА и ФИБА-е играчи могу да почну припреме 28 дана пре почетка Светског првенства. И даље не знамо докле ће Јокић и Богдановић играти у НБА. У европског лиги су тек сада почели да играју озбиљније утакмице. Њихове утакмице се завршавају крајем јуна, тако да ћемо видети шта ћемо и како ћемо. У јуну ћемо можда позвати кандидате који ће бити слободно, да тренирамо и разговорамо. То ћемо све урадити пре годишњег одмора јер момци морају да се одморе. Лоша припрема, лоше првенство", изјавио је Пешић.

Осврнуо се селектор Србије на циљеве репрезентације у наредном периоду.

“Циљ је победити сваку следећу утакмицу, колико је могуће. Крајњи циљ је да обезбедимо пласман за Олимпијске игре. Све преко тога ћемо да бацамо тренерке у ваздух и да се љубимо три, четири пута, ако треба и у уста”, закључио је Пешић.

Светско првенство на програму је од 25. августа до 10. септембра у Јапану, Индонезији и на Филипинима.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести