Пешић одложио скраћивање списка: Сутра на тренингу ћемо имати јаснију слику

Селектор кошаркашке репрезентације Србије Светислав Пешић принуђен је да помери скраћивање списка.
Pesic
Фото: КСС

Пред старт квалификација за Мундобаскет и утакмице са Летонијом у Београду и Белгијом у Монсу, Пешић је истакао бројне проблеме са одзивом играча. Мислио је на оне којима се поклапа распоред утакмица у Евролиги и још увек није преломио на кога ће да рачуна.

Пешић је данас на конференцији за медије у Кошаркашком савезу Србије рекао да није скратио списак од 24 имена и да ће сутра ситуација бити јаснија.

"Ништа нисмо скратили. Када будемо имали тренинг сутра увече, имаћемо јаснију слику. Коначни списак, који бих волео да имам, можда ћу сутра увече имати чистију ситуацију", рекао је Пешић на конференцији за медије.

То ће да уради у понедељак на тренингу репрезентације, како је открио.

"Сви смо за Србију, али када треба тај дан кажем 'извињавам се нисам у могућности'. То мислим и на Шпанију, Италију, код свих. Обавили смо разговоре са свим играчима. Постоји жеља да дођу директно после утакмице. Фенербахче игра у четвртак са Ефесом, имамо два или три кандидата, имамо разумевање и Бајерна, Црвене звезде и да одмах по утакмици дођу у Београд. На нама је да проценимо да ли ћемо да направимо ту комбинацију. Да Мицић и Петрушев после тешке утакмице дођу", рекао је Пешић.

Он је позвао представнике медија да се стрпе и дан касније сазнају на кога ће моћи да рачуна.

 „Како ми не можемо да рачунамо на играче из Евролиге, да не можемо да рачунамо на оне из НБА лиге, можда то и није тако лоше, под условом да победимо. Ако не победимо – онда то не ваља ништа. Ако смо у нечему сагласни, онда смо у томе. Ми сада, као што сте видели списак, ту су млади, високи, ниски, искусни, бекови, центри... Од свега помало. Репрезентација је увек таква, не играју увек најбољи, већ они који се између себе најбоље слажу. Ова ситуација за мене није тако лоша, пошто улазим у процес упознавања играча, иако их ја све знам. Сада имам прилику да их гледам, упознам, чујем њихове амбиције, да видим да ли желе да играју на Олимпијским играма. Јер, ако је тако, онда морају већ сада да почну да се спремају. Зато је списак такав", рекао је Пешић.

Дакле, још се чека са одлуком...

„Желим да кажем оно што ми можда не верујете, али хоћете касније, све играче које смо звали, сви су ово прихватили као велики изазов. Нажалост, сада имамо другу ситуацију, а то је да су прошла времена када су клубови лобирали и звали мене да њихови играчи буду у репрезентацији. Та времена су прошла. Чак не зову ни агенти тих играча. Нико ме није звао да каже: ’Кари, ти вероватно овог играча не знаш, погледај га’. Чак се ни то не дешава. Све се мења. Ко једино жели да игра за репрезентацију? Ја, Тарлаћ, Савез и играчи. Али, они не одлучују. Морам да кажем да ту има и објективних разлога. Ми смо обавили разговоре са тренерима свих кандидата за ово окупљање. Евролига се игра 25. и 26. новембра, још није променила свој календар и то је једна ствар. Ви сада имате ситуацију да и националне лиге не желе да мењају календар такмичења. Примера ради, Теодосић игра са Виртусом у Италији, Црвена звезда у АБА лиги, Јарамаз у Немачкој. Дакле, ни национална такмичења не желе да омогуће клубовима да се усклади календар. Гледајте само АБА лигу, сви у региону играју квалификације, требало је да буде апсолутни договор да се утакмице играју у петак и суботу, да играчи добију бар дан одмора пре доласка у национални тим. У дужности сам као селектор да ово кажем. Обавили смо разговоре са играчима, са тренерима, руководиоцима, долазе сви осим оних чији клубови играју 25. и 26. новембра. Постоји чак и жеља међу играчима да дођу одмах после утакмица у национални тим. Примера ради, 25. новембра Ефес игра против Фенербахчеа, где имамо два-три играча. И сада ми треба да проценимо да ли ћемо ми ту жељу играча да испуњавамо у овим условима или не. Питање је има ли уопште смисла да, на пример, Мицић и Петрушев после тешке утакмице, долазе у Београд, па да иду даље за Белгију. Ми смо били у посети Теодосићу, хтео сам да га испоштујем, да га питам какве су његове жеље, планови, амбиције, морам да вам кажем да је то био супер разговор. Он је рекао да жели да игра докле год селектор мисли да треба да игра. Видећемо да ли ће играти за клуб, па ћемо тек у понедељак знати да ли ће и ко наступити у првој утакмици са Летонијом".

Додаје Пешић да очекивања од репрезентације треба да буду реална.

„Покушао сам тада да разјасним зашто сам ту, али колико видим треба стално понављати, због навијача, налазимо се у ситуацији да су клупска такмичења, Што се тиче репрезентативног програма, прилика је да се каже да је ово почетак олимпијског циклуса. На срећу овај циклус траје само три године, врло брзо нас очекују Олимпијске игре у Паризу. Када смо Драган Тарлаћ и ја дошли овде бавимо се краткорочним циљевима, али размишљамо и о дугорочним плановима, што обухвата Олимпијске игре као последње такмичење у том циклусу. Ми бисмо сви волели, као људи испред КСС, ви (медији), али и навијачи да за репрезентацију играју најбољи играчи, да истовремено буду и сви најмлађи, да се игра атрактивна кошарка, да се шутирају тројке са пола терена, да се дају лопте иза леђа и да се закуцава. На крају да буде и златна медаља, али то је све – немогуће. Ми смо овде да видимо како да проблеме који постоје у овој ситуацији решимо, како да се прилагодимо тренутним условима“.

На ширем списку, који је раније објављен су Василије Мицић (Анадолу Ефес), Филип Петрушев (Ефес) Огњен Јарамаз (Бајерн) Јован Новак (Фуенлабрада), Душан Ристић (Фуенлабрада), Милош Теодосић (Виртус Болоња), Никола Ребић (Мителдојчер), Немања Недовић – Панатинаикос, Вања Маринковић (Басконија), Драган Апић (Зјелона гора), Далибор Илић (Игокеа), Алекса Раданов (Игокеа), Балша Копривица (Партизан), Алекса Аврамовић (Партизан), Урош Трифуновић (Партизан), Немања Дангубић (Партизан), Раде Загорац (Партизан), Ален Смаилагић (Партизан), Алекса Ускоковић (Црвена звезда), Огњен Добрић (Црвена звезда), Дејан Давидовац (Црвена звезда), Никола Јовић (Мега), Никола Ђуришић (Мега) и Марко Јагодић Куриџа (Будућност).

Србија 25. новембра дочекује Летонију у Београду од 20 сати у хали "Александар Николић", а три дана касније гостује Белгији.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести