Почиње Суперлига за кошаркаше: Звезда брани титулу

Утакмицама Црвена звезда – Младост (Земун), Мега Бемакс – Тамиш и Борац – Златибор, које се играју сутра, 18. априла, од 19 часова, почиње српска кошаркашка Суперлига.
KK Crvena zvezda  Foto: FoNet
Фото: FoNet

Титулу брани Звезда, која је троструку узастопни шампион Србије.

Од ове сезоне завршница домаћег такмичења игра се по другачијем систему. Тимови су сврстани у две групе од по шест тимова, а након што се одиграју 10 лигашких утакмица, по четири тима из обе групе играће плеј – оф (први из А групе са четвртим из Б групе, а другопласирани са трећепласираним). Након завршетка лигашког дела такмичења, 16. маја, уследиће четвртфинале плеј-офа (до две победе, од 21. до 26. маја). Полуфинале ће се такође играти до две победе, од 28. маја до 3. јуна, а финале до три победе у следећим терминима: 7, 9, 12. и ако буде потребно 15. и 18. јуна.

Србија ће наредне сезоне имати сигурна два клуба у АБА 2 лиги, а они ће се у ово такмичење квалификовати на основу пласмана. Када се Супелига заврши, формираће се завршна табела, а два најбоље пласирана тима која нису у АБА лиги ( места су резервисана за Звезду, Партизан, Мегу и ФМП) играће АБА 2 лигу, с тим што је могуће да још један тим из Србије након квалификационог турнира заигра у АБА 2, као што је то прошле године пошло за руком Вршцу.


Група А

Црвена звезда, Мега Бемакс, Борац, Златибор, Младост.

Прво коло, 18. април: Звезда - Младост, Мега - Тамиш, Борац - Златибор.

Група Б

Партизан, ФМП, Динамик, Вршац, Металац, Војводина.

Прво коло, 19. април: Партизан - Војводина, ФМП - Металац, Динамик - Вршац.


И поред евидентног пада у форми, први фаворит такмичења свакако је Црвена звезда, а изненађења, као у Купу ове године, вреба Партизан. Црвено – бели су рсакинули сарадњу са Диланом Енисом, на излазним вратима је и Милко Бјелица, док су из ФМП-а прекомандовани Филип Човић и  Алекса Раданов. Прелазак поменуте двојице у Звезду ставља ФМП у инфериоран положај, с обзиром да је Човић био вођа екипе и први асистент тима, а Раданов перспективни бек са репрезентативним наступима.  

Прошле сезоне је Суперлига показала велику разлигу између АБА лигаша и осталих тимова, мада се Партизан у неколико утакмица једва провукао са, на папиру, много слабијим ривалима. Да ли ће то бити случај и ове сезоне, знаће се врло брзо.

 Д. Кн.

Тренери испунили циљ пласманом у КЛС

Тренер Динамика Мирослав Николић рекао је да је екипа испунила циљ и да ће се опет борити за пласман у Другу АБА лигу.

"Мало смо се ојачали, биће добрих и квалитетних утакмица. Екипе из КЛС су уједначеније. Освојили смо друго место у КЛС, то је мој неуспех, али не можеш очекивати и да правиш младе играче, за шта смо се определили, и резултате. Желимо да се прикажемо у што бољем светлу, видећемо шта ће бити", навео је Николић.

Николић је оценио да ће и екипе из АБА лиге губити у Суперлиги, али је упитао да ли је првенство регуларно, због продаје неколицине играча. 

Фото: Танјуг (Тања Валић)

"Све екипе треба да играју са најјачим саставом и у Суперлиги, а не да продајеш, као на пример Мега. То је за мене нерегуларно, а гарантовано ти је место у АБА лиги. Потребно је да се ојача КЛС, пошто се игра за пласман у Другу АБА лигу. Треба да се промене правила, да се поштује наша лига", навео је он. 

Тренер Младости из Земуна Бранко Максимовић рекао је да је његова екипа заслужено ушла у Суперлигу и да ће да ужива у борби са квалитетним екипама, пошто је остварила циљ. 

Такође и тренер Војводине Филип Соцек рекао је да је циљ испуњен. 

"Најмлађа смо екипа у Суперлиги, а ако нам се укаже прилика за Другу АБА лигу оберучке ћемо је прихватити. Играмо прву утакмицу са Партизаном, то је празник кошарке, надам се да ћемо се београдској публици приказати у најбољем светлу", навео је он. 

Тренер Металца Михајло Почек рекао је да је екипа имала много тешкоћа уочи почетка сезоне. 

"Надам се да ће Суперлига дати добре утакмице, а после тешке ситуације испунили смо циљ. Мотивисани смо да се што боље прикажемо, после веома тешког периода од учешћа пре две године у АБА лиги. Окупили смо се седам дана пре почетка сезоне и нико није очекивао да ћемо ово направити. Металац мора да се окрене раду са младим селекцијама", казао је он. 

Тренер Вршца Горан Топић рекао је да је задовољан сезоном у којој је његова екипа освојила треће место у Другој АБА лиги и треће место у КЛС. 

"Окрећемо се новим изазовима и желимо да остваримо што бољи пласман. Играћемо у измењеном саставу, одласком неких играча смо мало изгубили на квалитету, али направили смо добру базу и очекујем добар резулат", додао је Топић. 

Тренер ФМП-а Владимир Јовановић рекао је да је Суперлига нови почетак за његову екипу, која је последњу званичну утакмицу одиграла 11. марта. 

"Променили смо састав, не могу да кажем шта очекујем. Отежавајуће је што није било званичних утакмица, то се видело по припремним мечевима. Неки за нас важни играчи су отишли, неки су дошли, али тако је како је. Човић је најбољи плејмејкер АБА лиге и његов изостанак ће утицати на екипу, али заслужио је да пређе на виши ниво. Имамо младе играче на које озбиљно рачунамо", навео је Јовановић. 

Директор КЛС Леон Делеон је тражио од медија савет како да се увећа интересовање јавности за домаћу лигу и да се подигне квалитет такмичења. 

"Углавном се прате казне и инциденти, на срећу тога има све мање, али је мање и извештаја. Треба критиковати све што не ваља, али заједнички задатак је да сви заједно унапредимо националну лигу, да стварамо бољи имиџ", навео је Делеон.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести