Преокрет кошаркашица Србије за пласман у полуфинале ОИ

ТОКИО: Женска кошаркашка репрезентација Србије пласирала се у полуфинале Олимпијских игара у Токију, пошто је данас у четвртфиналу савладала Кину 77:70.
k
Фото: Tanjug/AP

Српски тим до пласмана међу четири и борбе за медаље стигао је великим преокретом на почетку последњег периода, када је серијом 11:0 надокнадио минус од девет поена (58:49).

Најзаслужније за тријумф биле су најискусније Јелена Брукс са 18, Соња Петровић са 16 и Ана Дабовић са 13 поена.

Србија ће у полуфиналу играти против победника меча између САД и Аустралије.

Маљковић: Просто је, тим добија увек кад је прави

Крајње је просто, тим Србије увек добија кад је прави, какве год биле отежавајуће околности и искушења, кад год смо тим и превазиђемо спољне факторе, изјавила је селекторка женске кошаркашке репрезентације Марина Маљковић, после великог преокрета за победу против Кине (77:70) и пласмана у полуфинале Олимпијских игара у Токију.

Увек је тако, па и на највећем могућем спортском такмичењу као што су а, Олимпијске игре, одваачење пажње, разних ситуација са стране, због неуспеха неког нашег спортисте или успеха. Верујем у њих и много сам љута, њима је тешко то и да схвате, у моментима када нису тим. Не прихватам то, није проблем да изгубимо утакмицу, али морамо да будемо тим, рекла је Маљковић српским извештачима у Токију.

Није у питању само ова четврта четвртина, него све што смо урадили од 2011. године, додала је она.

Све смо урадили као тим, пуно медаља, емоција, заједничких момената. И сви кошаркашице препознају по томе како се "лудачки боре". У моментима када тога нема мало је рећи да сам бесна. Остварили смо велики успех, овај тим Кине је сјајан, много је јачи овај турнир него у Рију, свуда се улаже у женску кошарку и великим корацима иде напред, истакла је Маљковић.

Једна од јунакиња преокрета Невена Јовановић изјавила је да је екипа опет показала да никад не одустаје.

То смо ми, никад не одустајемо, ни кад је "20 плус", ни кад је "20 минус". То је оно што нас краси, пресрећни смо и преостаје нам да идемо даље, па шта нам Бог да. Излазиле смо и из тежих ситуација, против Италије, па и онај чувени тајм-аут пре осам-девет година. То нам је увек у глави, нема предаје. Остаје нам да се одморимо и посветимо ономе што је испред нас, изјавила је Јовановић и поручила да победу посвећује мами за рођендан.

Ана Дабовић, која је погодила фантастичну тројку са скоро осам метара током серије 11:0 за преокрет, каже да је полуфинале невероватан успех.

После свега смо пронашли енергију да победимо. По милионити пут сам поносна и срећна што сам део овог тима. Ми смо познате по томе да "стресирамо" све, никад не играмо лаке утакмице, али као да је требало да нас нешто пробуди. У том тренутку смо схватиле да ако не дамо и више него што можемо, изгубићемо, а то ниједна од нас не жели. Кад нешто много желите, онда се то оствари, истакла је Дабовић.

Соња Васић рекла је да је пласманом у полуфинале циљ испуњен.

Дошли смо овде да се боримо за медаљу. Није био тренутак да нам ово буде последња утакмица, не само за мене, него још за неке играчице. Мислим да имамо још шта да кажемо. Многи су нас отписали, али ми смо веровале, чак и када грешимо срцем може да се надокнади. Ситуација је деловала лоше, али не и безизлазна, зато смо и успеле. Кључ је тим, то је богатство ове екипе, видело се да свака од 12 има своју улогу, истакла је Васић.

EUR/RSD 117.2038
Најновије вести