РЕБРАЧА ОТВОРЕНО Не бих да одустанем од АБА лиге, која треба да се мења

Председник Кошаркашког клуба Војводина Жељко Ребрача дотакао се теме националне и регионалне лиге, приликом гостовања у емисији "У обручу".
АБА лига (Драгана Стјепановић)
Фото: АБА лига (Драгана Стјепановић)

Ребрача је говорио о финансијској моћи Новосађана, али и Спартака и објаснио шта такав њихов статус значи у светлу неких промена, које би могле да се десе у будућности.

- Не бих да одустанем ни од регионалне лиге, али морамо да имамо националну лигу, где би Партизан и Црвена звезда долазили у Нови Сад. То у овом моменту може да се деси једино ако уђемо у АБА лигу. Због промоције кошарке имамо потребу да такви тимови играју у Србији. Клинци гледају и мотивишу се даље да тренирају и играју. Не знам у ком правцу ће све то да иде. АБА лига треба да постоји, али на другачији начин, мора да дође до одређених промена. АБА 2 лига је нека врста ‘тампон’ зоне, ко ће да уђе… Неке ту ствари морају да се промене - поновио је Ребрача.

Први човек Новосађана осврнуо се и на то што су тренутно правила АБА лиге таква да, чак и у случају да српски тим освоји АБА 2 лигу, не може да уђе директно у виши ранг. У том случају, мора да разиграва са последњепласираним српским томом у АБА лиги, због националног кључа, који ограничава Србији да има шест екипа у најквалитетнијем регионалном такмичењу.

- Који је мотив онда Војводини и Спартаку, који имају веће буџете од пола АБА лиге, ако не могу да уђу да играју то такмичење? Који је мотив за спонзоре, за нас? Шта ће да буде са лиценцама за Партизан и Црвену звезду? Ако добију, шта је онда суштима? У овом моменту, Србија највише улаже у кошарку. Треба и нас мотивисати да наставимо тим путем и да се промене одређене ствари - поентирао је прослављени српски кошаркаш.

Подсетимо, почетком марта заказана је Скупштина АБА лиге, на којој ће се расправљати о проширењу лиге, односно уласку Дубаија и укидању националног коефицијента.

В. М. Петровић

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести