СКАНДАЛ ЗА СКАНДАЛОМ, ФИБА због клађења суспендовала четири српска кошаркаша, један добио ДОЖИВОТНУ ЗАБРАНУ БАВЉЕЊА КОШАРКОМ

Познати српски кошаркаш, Марко Радоњић доживотно је суспендован из кошарке од стране ФИБА, саопштила је ова организација на свом званичном сајту. Поред њега још три српска кошаркаша зарадила су суспензије од стране ФИБА због учешћа у намештању утакмица.
1
Фото: Printscreen/FIBA

Због учешћа у недозвољеним радњама у вези клађења кажњени су Александар Иликић, Љубомир Чампара и Никола Павловић, међутим њихова санкција је блажа у односу на Радоњића.

 ФИБА наводи да се суспензија Марка Радоњића односи на сва такмичења под окриљем ФИБА, било као кошаркаш, било као тренер, те да је разлог кршење Етичког кодекса ФИБА, као и клађење и манипулација резултата спортских догађаја.

Он је током каријере наступао за екипе Напретка Рубин из Крушевца, Слоге, Војводине, Борца из Чачка, словачке Искре Свит, Динамика, Новог Пазара, потом Балкана из Ботевграда, као и ФМП-а.

Фото: Printscreen/FIBA

Наступао је и за репрезентацију Србије на Светском првенству за играче до 17 година 2010. године, када су Орлићи заузели пето место.

Према пресуди, проблематичан је период када је Радоњић наступао за бугарски Балкан.

Прошле сезоне играо је за Борац из Чачка када је просечно бележио 10,5 поена по мечу уз 3,4 скокова и 2,2 асистенције.

Док ће Радоњић доживотно бити ван кошарке, Чампари казна важи до 7. августа 2025, Илкићу до 20. јуна 2028, док ће Павловићу истећи 23. јула 2031. године.

Фото: Printscreen/FIBA

Иликић је током наступао за Тамиш, Напредак из Алексинца, Слободу из Ужица и Спартак, Чампара је поред искуства у Војводини, Тамишу и Металцу наступао и у иностранству у Босни и Херцеговини, Румунији, Чешкој и Норвешкој, док је Павловић био члан Вршца, Мреге, Смедерева, Радничког, Вршца и Златибора.

Казна се, иначе, односи на обављање било које функције у клубу или савезу повезаном са ФИБА, као и учешће у било каквим активностима.

(Telegraf.rs)

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести