Ђорђевић: Циљ? Не сме ниже од медаље!

БЕОГРАД: Селектор кошаркашке репрезентације Србије Александар Ђорђевић изјавио је да екипа на предстојећем Европском првенству иде на освајање медаље и наставак континуитета добрих игара на великим такмичењима.
sasa djordjevic
Фото: Tanjug (Tanja Valič)

Не бежимо од тога да сваки пут када се скупимо истакнемо медаљу као циљ, а тако ће бити и сада. Капитен Теодосић је рекао да доста тога зависи у каквом ћемо саставу бити, али ми као Србија са великим квалитетом не смемо да постављамо циљеве ниже од тога, рекао је Ђорђевић на конференцији за медије у Кући кошарке у Сазоновој.

Он је додао да ће главни конкуренти на континенталним шампионату бити Литванија, Шпанија, Турска и Грчка.

Турска је 30 одсто јача на свом терену, Литванија је у пуном саставу, Шпанији само неће играти са Марк Гасол, а Грке предводи НБА звезда Јанис Адетокумпо.  Ту је и Хрватска са замајцем из прошле године, као и Француска, Италија, Словенија...", рекао је селектор.

На Ђорђевићевом списку од 25 играча налази се и Никола Јокић, чији наступ на ЕП је под упитником. Ђорђевић је кратко и јасно поручио да то није питање за њега.


На списку је 25 кошаркаша: Милош Теодосић (ЦСКА), Стефан Јовић (Црвена звезда), Немања Недовић (Уникаха), Василије Мициц (Жалгирис), Богдан Богдановић (Фенербахче), Драган Милосављевић (Алба), Бранко Лазић (Црвена звезда), Марко Гудурић (Црвена звезда), Никола Калинић (Фенербахче), Марко Симоновић (Црвена звезда), Владимир Лучиц (Бајерн), Милан Мачван (Армани), Стефан Бирчевић (Партизан), Немања Бјелица (Минесота), Мирослав Радуљица (без клуба), Огњен Кузмић (Црвена звезда), Владимир Штимац (Бешикташ), Бобан Марјановић (Детроит), Никола Јокић (Денвер), Никола Милутинов (Олимпијакос), Огњен Јарамаз (Мега), Огњен Добрић (Црвена звезда), Алекса Раданов (ФМП) и Дејан Давидовац (ФМП). 


Јел се ја зовем Никола Јокић? Одговорио сам на питање, одсечно је навео.

Према његовим речима сви репрезентативци су у одличном физичком стању, изузев повређеног Немање Бјелице који је такође на списку.

Разговарао сам са свим играчима, у том тренутку нико није могао да зна шта може да му се деси до краја сезоне. Сви су у добром физичком стању, осим Бјелице, и не видим ниједан разлог да се не одазову позиву.


ФИБА мења хијерархију репрезентација

Селектор репрезентације Србије је истакао да Међународна кошаркашка федерација (ФИБА) новим „прозорима“ у квалификацијама за Светско првенство 2019. године вештачки покушава да наруши хијерархију.

Чињеница је да се мења хијерархија репрезентација јер најбољи неће добити шансу да играју, што значи да Шпанија, Француска и Србија неће бити у најјачем саставу. Шта је ту циљ ФИБА и каква кошарка се представља? Мењају се принципи селектирања екипе, рекао је Ђорђевић.

Селектор „орлова“ додао је да је ФИБА наметнула такве ствари и да свима преостаје да се прилагоде.

Селекције које немају много кошаркаша у Евролиги и НБА лиги сада су добиле већу шансу да изненаде фаворите. Не може да се од Молдавије направи велесила, иако имам сав респект према свима, навео је он.


Новинаре је интересовало да ли ће Ђорђевић предводити Србију и после шампионата Европе.
Већ сам одговорио на то питање, сада причамо о другим стварима. Не желим да се понављам, закључио је Ђорђевић.

Окупљање репрезентације заказано је за 20. јул у Београду, а три дана касније путује се на Копаоник.

Прва пријатељкска утакмица је 2. августа против универзитетске репрезентације Србије.

Србија ће на ЕП, које се одржаца од 31. августа до 17. септембра, играти у Д групи у Истанбулу са Турском, Русијом, Летонијом, Белгијом и Великом Британијом. 

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести