Нико никад није играо тако узбудљиву кошарку као Југословени

БЕОГРАД: На шта су личиле мрежице у дворанама широм СФРЈ, шта је била мера кошаркашке игре од Триглава до Вардара, како је тренер ошишао и обријао свог играча за време полувремена...само је део узбудљивих авантура које можете наћи у књизи „Како је Југославија освојила свет“, познатог спортског коментатора Серђа Тавчара, која је представљена у Италијанском институту у Београду. 
serdjo tavcar
Фото: Youtube Printscreen

Тавчар је рекао да није био велики изазов да се напише књиге о изванредној кошарци коју су играли Југословени. 

Кошарка је мој спорт. Тренирао сам док нисам увидео да због физичких предиспозиција нећу моћи да играм. Онда сам за ТВ Копар коментарисао мечеве сјајне југословенске лиге. Уживо сам гледао све те мајсторе и речи су дошле саме од себе, казао је Тавчар. 

Познати коментатор наглашава да је у књизи описао атмосферу у којој се родила југословенска школа кошарке. 

Нисам се бавио чињеницама, бројкама, анализама...Играчи су уживали у игри и сви ми који смо присуствовали тој магији. У књизи је мој импресионистички поглед на спорт који је прославио Југославију и Југословене, казао је Тавчар. 

Његов рад на ТВ Копар, која је била првенствено намењена италијанском живљу у Истри, постао је аутентична мера спортског новинарства. 

Нисам се обазирао на устаљене обрасце преношења спортских догађаја. Ако неко није умео да игра, ја сам то гласно казао у преносу и чак се често питао шта уопште такав играч ради под кошевима, казао је Тавчар. 

За Италијане који су, према његовим речима, јако срачунати, гледање мечева југословенске кошаркашке лиге била је чиста егзотика. 

Те различите мрежице по различитим халама широм Југославије биле су веома упадљиве. Гледаоци су по првом кадру који је показивао мрежице у дворани, препознавали у ком граду се игра меч. Знали су ко је домаћин у том мечу без потписа редитеља, казао је Тавчар. 

Што се саме игре тиче, Тавчар наводи да нико никада није играо тако узбудљиву кошарку као Југословени. 

Нико није лако примао пораз у Југославији. Били су то феноменални играчи који никако нису желели да изгубе и који су волели да се надигравају с противником. Публици је било важно да се неко надигра, без обзира на резултат. Тај Дражен Далипагић је у два меча дао по 48 поена играјући за Партизан. Био је суперстар свог времена, казао је Тавчар. 

Он се сећа и тренера МЗТ-а који је на полувремену ошишао и обријао играча. 

Играч је у првом полувремену направио пет личних грешака, па се са промењеним личним описом вратио у игру, навео је Тавчар. 

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести