Томашевић и Јао Минг договорили сарадњу два кошаркашка савеза

ШАНГАЈ: Генерални секретар Кошаркашког савеза Србије (КСС) Дејан Томашевић састао са председником Кошаркашког савеза Кине Јао Мингом у Шангају, где је договорио интензивнију сарадњу две федерације.
kss logo
Фото: Dnevnik.rs

Та сарадња се пре свега односи на могућност заједничких тренинга младих селекција, од пионирског узраста до универзитетске конкуренције, размену тренера, искустава, преношења знања младим кинеским стручњацима, повећању броја спонзорских уговора за КСС, оснаживању постојећих споразума и бројним другим елементима које могу да унапреде кошарку у Србији и Кини.

"У Кини сам боравио на позив Јао Минга, јер смо још за време Светског првенства прицали о мојој посети кинеској федерацији и њему лично. Причали смо о заједничкој сарадњи и где је истакнуто да постоји огроман простор за напредак њихове федерације и кошарке. Саветовао сам им да се окрену више ка европској кошарци, пре свега ка Србији, и да у већој мери користе наше знање и искуство. Посебно може да нам на руку иде и чињеница да тренутно нису у најбољим односима са НБА. То је сјајна прилика коју ми треба да искористимо, поготово што мислим да је европска кошарка њима слицнија и много ближа него америчка", изјавио је Томашевић.

Томашевић је истакао и да је Јао Минг веома важан и утицајан цовек у кинеском спорту, вероватно је један од најпознатијих Кинеза у последњих неколико деценија, као и да је своју популарност у потпуности ставио у службу развоја кинеске кошарке.

"У исто време, та блискост коју Кинези као народ имају према нама и нашој земљи се пренела и на њега. Нас двојица се познајемо још из играчких дана, играли смо један против другог неколико пута, а сада смо се и присетили тих сусрета у репрезентативном дресу. Било је заиста доста тема, а разговарали смо и о могућности да искористимо добру сарадњу коју имају председници наших земаља и да евентуално приликом неког њиховог следећег састанка будемо прве федерације из области спорта које це потписати протокол о сарадњи", рекао је Томашевић и појаснио да би тај протокол подразумевао бројне конкретне ставке о размени кошаркашког знања.

"Верујем да је дошло време да се неке ствари о којима причамо последње две године реализују и предлог је да то у почетку буду неке младе селекције које це долазити код нас, и да ми исто тако наше репрезентације шаљемо у Кину. Колике су могућности видело се и на мом састанку у Сјамену, где сам био гост ректора на тамошњем Универзитету. У разговору са мном изразили су жељу да почетком следеће године буду наши гости у Београду и да пре свега виде какви су услови у Србији и да тренирају са нашим најбољим универзитетским екипама. Верујем да је то сјајан начин да и преко спорта повезујемо наше две земље", закључио је Томашевић.

EUR/RSD 117.5920
Најновије вести