У Београду почиње фајнал – фор кошаркашке Евролиге

Главни град Србије Београд, тачније Штарк арена, домаћин је фајнал – фору кошаркашке Евролиге.
fajnal for
Фото: Youtube Printscreen

Титулу брани турски Фенербахче, са српским стручњаком Жељком Обрадовићем, најтрофејнијим европским тренером, те нашим репрезентативцима Марком Гудурићем и Николом Калинићем. Управо је чувени „Жоц“ главни адут жуто – црних из Истанбула, јер има огромно искуство, харизму и знање. Подсећања ради, Обрадовић је апсолутни рекордер када су европски тренери у питању, са девет титула клупског првака Старог континента. Поред тога, Фенер има моћан тим, уигран, у ком су већина играча дуго на окупу, поред српских репрезентативаца, доминирају Боби Диксон, Јан Весели, Луиђи Датоме, Бред Вонамејкер...

У сваком случају, Фенер је фаворит у мечу против Жалгириса, али Жељко Обрадовиће је опрезан.

Фото: Youtube Printscreen/Željko Obradović

„Немам право да размишљам о десетој титули, само о утакмици против Жалгириса. Верујем да ће атмосфера бити сјајна, са много навијача из Истанбула, Каунаса, али и Београда. Нека бољи тим победи“,  одговорио је Обрадовић на питање да ли би му било посебно драго када би јубиларни европски трофеј освојио на "домаћем" терену.

Један од његових главних адута на паркету биће сјајни Италијан Луиђи Датоме. 

"Сјајан је осећај бити овде, ово је сјајан спорт, нови је Ф4 и драго ми је што смо овде",рекао је Датоме.

А противник званичном европском прваку је Жалгирис, најпријатније изненађење овосезонске Евролиге. Некада сјајан као играч, Шарунас Јасикевичијус „скоцкао“ је одличну екипу, без звучних имена, махом од литванских кошаркаша уз неколико странаца међу којима је наш повремени репрезентативац Василије Мицић. На старту Евролиге вероватно нико Литванце није видео у завршници, али су момци из „Зелене шуме“ редом узимали меру многим (на папиру) јачим тимовима и салужено су се нашли у Београду. Да ли имају снаге да са трона скину актуелног европског шампиона, знаће се већ у петак. 

Фото: Šarunas Jasikevičijus, foto: Youtube Printscreen

"Схватамо шта значи играти против шампиона. Надам се да ћемо одиграти добро и да ће бити добар меч. Знамо колико ће бити тешко. Сигуран сам да ће бити добро спремни и да ће играти поштено, као што су играли и до сада. Надам се да ћемо и ми бити спремни. Хвала Богу да не играм један на један са Жељком (смех)... Када играте против њега то је већ успех. Разумем тежину играња против браниоца трофеја, верујем да смо спремни и да ћемо бити на високом нивоу", рекао је Јасикевичус. 

Најбољи скор у лигашком делу елитног европском клупског такмичења имао је московски ЦСКА. „Армејци“ су ослабљени неиграњем плеја Леа Вестермана, бившег играча Партизана, који мора на операцију после озбиљне повреде. Ипак, имена попут Нанда де Колоа, Серхиа Родригеза, Отела Хантера или Виталија Фридзона, уливају страхопоштовање. Јасно је да плаво – црвени имају амбицију да врате титулу у руску престоницу, с обзиром да је ЦСКА био првак Европе 2016. године, под вођством садашњег тренера Димитриса Итудиса. Интересантан је податак да су „армејци“ највећи губитници фајнал – форова, с обзиром да су се на њима појављивали чак 16 пута, а „само“ су три пута постали шампиони Европе након што је установљен завршни турнир четири најбоља тима. 

"Повреде су нас зближиле, такође, други су искористили прилику. Срећни смо што смо овде. Причам стално са Ћаћом (Серхио Родригес), увек остаје последњи у хали... Знамо да ће урадити свој посао и сви му верујемо", рекао је Итудис. 

Ривал Московљанима биће „краљевићи“ из Мадрида, предвођени најталентованијим европским играчем у последње две деценије, Луком Дончићем, за кога се верује да ће сигурно заузети једно од прва два места на предстојећем НБА драфту.

Шпанци су добро почели јесенас у Евролиги, али су касније, спутани бројним повредама, пре свих Серхија Љуља, ушли у лош период форме, да би се поново дигли у финишу лигашког дела. Љуљ се опоравио, али упитно је у каквој је форми. Ипак, ту су и Ентони Фендолф, Филипе Рејес, Треј Томпкинс и остатак екипе која има велики потенцијал. Колики у овом тренутку, видеће се у петак.

"Била је ово тешка сезона за нас, али сада идемо да одиграмо добар Ф4. Знамо колико ће тешко бити", рекао је тренер Реала Ласо.

Д. Кнежић 

Петак

Фенербахче – Жалгирис         (18)

ЦСКА – Реал Мадрид              (21)

Недеља

Утакмица за 3. место              (17)

Финале                                     (20)

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести