Уочи утакмице Србија-Белгија (21): "Орлови" се уздају у пун Чаир

Није пријао пораз од Летоније (66:59)  пре три дана у првој утакмици трећег прозора квалификација за Светско првенство, па се кошаркаши Србије сада надају да ће уз пуне трибине нишког Чаира доћи до важне победе над Белгијом данас од 21 час.
kosarka kos
Фото: Tanjug / ilustracija

Селектор „орлова“ Светислав Пешић пред овај дуел дотакао се многих ствари у вези са утакмицом, али и кошарком у Србији.

– То да је пун Чаир је најбоља вест од како сам поново селектор. Ова утакмица са Белгијом, као и све у квалификацијама, је веома важна. Покушавали смо да се припремимо најбоље што можемо – рекао је Пешић.  

Популарни Кари је истакао и да је логично да нико не жели ни један пораз, али…

– Ми смо за 20 година слабо напредовали јер у Србији постоји само кошарка када играју Партизан и Звезда, публика не долази нигде, осим можда у Чачку. Репрезентација је очигледно требало да дође у Ниш и да добије подршку. Радујемо се што ћемо играти овде, што ћемо имати пуну дворану која нам је неопходна да бисмо дали максимум и пробали да победимо. То нам је важна утакмица, даје нам шансе да се квалификујемо за Светско првенство. Момци који су овде спремни су да изгину, поготово пред пуном двораном, што нас све обавезује да дамо све што се очекује, а то је максимум – јасан је Пешић. 


Црна Гора срушила Француску

Након велике драме у дворани „Морача” у Подгорици кошаркашка репрезентација Црне Горе савладала је Француску резултатом 70:69. На тај начин су „ђетићи” осигурали пласман у наредну рунду квалификација за Светско првенство и у последњем колу ће против Португалије тражити додатне бодове које би пренели у последњу групну фазу.

Утакмица је током целог тока била драматична, а победу је донео Немања Радовић „флоутером” после финте и продора на 27 секунди пре краја. Потом су Французи имали два напада за победу, али Порије и Окобо нису били прецизни у самој завршници.

Најефикаснији играч сусрета био је управо Радовић са 15 поена, Џона Радебо је имао 12, Владимих Михаиловић 11 и Никола Ивановић 10 поена.

У пораженом саставу Венсан Порије је имао 18, Тео Маледон 16, а Ели Окобо 14 постигнутих поена.


Здравствени билтен није повољан.

– Од 23 играча која су играла на ових пет утакмица, само тројица су била на свакој, Аврамовић, Kuriya и Ристић. На овој утакмици у Риги изгубили смо три играча, за Аврамовића не знамо да ли је сломио руку, Бјелица је обновио повреду, Kuriya се повредио и они нису тренирали – рекао је Пешић.  

Бек нашег националног тима Огњен Јарамаз посебно је истакао да му је драго што ће дворана бити пуна. 


Подршка Јокића

Према уговору НБА и ФИБА, играчи који су у САД под уговором, имају право да тренирају са репрезентацијама 28 дана пред такмичење. 

– Договор је да се звезда Денвера, Никола Јокић прикључи 4. августа на почетку припрема, а колико му значи репрезентација говори и то што нам је пожелео срећу пред Летонију, послао нам је поруке подршке… – открио је Пешић.


- Нама играчима то веома значи, поготово сада, када долазимо из утакмице где смо изгубили од Летоније. Тај вид подршке нам је јако битан, без обзира на пораз у Риги. Атмосфера у екипи је добра, верујем да ћемо бити у стању да одиграмо добро и победимо. Свима је јасно да је то веома важно јер се преносе бодови у другу фазу квалификација – поручио је Јарамаз.

 К. Б. 

Група А 

Словачка – Летонија  (18) 

Србија – Белгија  (21) 

 

1. Летонија 5 4 1 382:362 9

2. Белгија 5 3 2 386:319 8

3. Србија 5 3 2 375:365 8

4. Словачка 5 0 5 316:413 5

 

Данас 

Шведска – Словенија  (17) 

В. Британија – Турска  (17) 

Немачка – Пољска  (18) 

Израел – Естонија  (19.30) 

Хрватска – Финска  (20) 

EUR/RSD 117.2038
Најновије вести