Владе Ђуровић: Решење за Партизан су млад тренер и Вујошевић као саветник

БЕОГРАД: Српски кошаркашки стручњак Владе Ђуровић изјавио је да би најбоље решење за Партизан било да ангажује младог тренера и некадашњег тренера Душка Вујошевића као саветника.
djurovic vlade
Фото: Youtube Printscreen

Ђуровић је у интервјуу за Танјуг објаснио шта су разлози лоше сезоне црно-белих, а осврнуо се и на потенцијална решења након пропале године за клуб из Хумске.

"Много ствари од почетка није кренуло како треба. Мислим да су сви играчи који су доведени прецењени. Председник (Остоја) Мијаиловић даје све од себе максимално, али он се не разуме толико у кошарку. Он је платио оно што је тражено, али нису то играчи који могу да доведу Партизан до места које Партизан заслужује и по броју навијача и по репутацији клуба. Разумем навијаче Партизана, мислим да је чак и срећа за људе који сада раде што нема публике, јер би свашта могло да се чује", рекао је Ђуровић.

Од почетка сезоне Партизан је сменио тренера Владу Шћепановића због лоших резултата, а на његово место је дошао Саша Филиповски, под чијом палицом екипа није одбранила Куп Радивоја Кораћа, а везала је шест пораза у АБА лиги и налази се на позцији која је далеко од плеј-офа.

"Шћепановић је помало неспретно давао неке изјаве, али он је по мом мишљењу талентован тренер. Мало је нетактичан, требало је да задржи неке ствари за себе, али све што је рекао, истина је. Али то је једноставно тако, још кад не дођу резултати", каже Ђуровић.

Како каже, има много разлога зашто Партизан има једну од најлошијих сезона у последњих неколико година.

"Могло би се о томе причати сатима и данима. Основна грешка је у селекцији. Играчи који су доведени нису оно што је требало да буду, требало је вероватно мало више инфомација, како се понашају кад су тешке утакмице, да ли ће тада дати кош... Ниједан од ових странаца у Партизану није испунио очекивања, што не значи да у Звезди јесу. И тамо је било промашаја и нажалост, њихова сезона у Евролиги је пропала, а Партизану је пропала година у сваком смислу", истиче Ђуровић.

Кошаркаши Партизана 10. марта играју против Метрополитана последњи меч Топ 16 фазе у Еврокупу, који одлучује да ли ће црно-бели отићи у четвртфинале.

Да би се то десило, црно-белима ће бити потребна победа против Метрополитанса у Љубљани, уз тријумф Локомотиве Кубањ против Трента, а збир ових победа мора донети укупно разлику од +19 или више у корист домаћих тимова (Партизан и Локомотива).

Као светлу тачку у овој сезони, Ђуровић је истакао бека Огњена Јарамаза.

"Једини у Партизану који је давао све од себе, који је гризао јесте Јарамаз. Ниједан други играч није испунио очекивања. Ниједан. Ни Дангубић, ни Загорац, ниједан наш играч", каже Ђуровић и додаје да је млади Урош Трифуновић требало да има већу улогу у тиму.

"По мом мишљењу, Трифуновић је требало да има веће шансе. Ко год буде дошао за тренера Партизана, неће знати да ли Трифуновић може или не може. Требало је да му се да шанса, да се види. Ја мислим да он може, има много квалитета који су потребни за једног играча. Од висине, брзине... Требало је да буде мало више гуран. Овако се ништа није урадило. Требало је да игра неке утакмице и по 30 минута, требало је бити далековид. Знам да је сад лако причати кад је завршена битка, али он је морао да игра по 30 минута, па и нека промашује. Младе играче треба гурати у ватру, својевремено сам и Дражена (Петровића) са 17 и (Аријана) Комазеца са 15 година убацивао. Играч ако вреди - нема чекања, нема изгореће, рано је", објашњава Ђуровић.

После јучерашњег пораза од Цибоне, тренер Саша Филиповски изјавио је да ће разговарати са људима из клуба о својој будућности на клупи црно-белих.

"Наравно да је први тренер одговоран, али питање је колико је и он имао информација и ко је њему доводио играче. Тренер ће одговарати, а не онај који је купио те играче. Морао је да има инфомације о играчима, зна се које су амбиције Партизана - то је да буде у врху АБА лиге, да се бори са Звездом и да у Европи направи неки резултат. Морала је да се направи другачија селекција", рекао је Ђуровић.

Истакао је да је био изненађен одлуком да Филиповски преузме Партизан.

"Мени је било мало чудо. Он је дечко из регије, много је радио, није он неискусан тренер. Мењао је доста клубова, образовао се. Он даје изјаве које су стварно на нивоу професора. Свака група има своју социјалну динамику, учи нас и социологији и психологији, али то није довољно. Одрастао је и живео у Словенији, прича српски добрим нагласком, али није он могао ту нешто много измени. За мене је то било изненађење. У некој брзини и очају, дај шта даш. Не би он могао да се игра са публиком. Није он тај", рекао је Ђуровић.

Без обзира на исход у Еврокупу, биће ово сезона коју ће сви у Партизану желети да забораве, а питање је како даље.

"Једно од решења јесте један млађи тренер и долазак Душка Вујошевића за саветника, као што то сад ради у Румунији. То би прихватили пубилка, јавност, играчи. Дуле има здравствених проблема и година, али зато један млад тренер под Дулетовом диригентском палицом, да га он подучи, да му каже кад да стане, кад да форсира... Тренер који ће бити срећан што је у Партизану, јер му је то невиђена одскочна даска, и Дуле као човек који ће да надгледа и који ће да га усмерава. То би по мом мишљењу било најбоље решење. Сада не може да се нађе тренер, као што су Обрадовић, Пешић, Маљковић, а и Партизан нема паре да то плати", рекао је Ђуровић.

Партизан је са скором 7-12 изгубио битку за плеј-оф, а у једној од најзанимљивијих сезона у АБА лиги тренутно шест тимова конкурише за доигравње.

"Што се тиче титуле, Звезда је први фаворит, а ту су Будућност и Цедевита. Морнар је направио изванредан резултат, они увек могу да сметају. Мега је већ сада направила чудо, мали Петрушев ће сигурно да иде у НБА. Тешко је очекивати да ће Мега да оде горе. Игокеа је невиђено изненађење. Они су пример добре селекције. Овог пута су погодили у довођењу странаца и играча из регије. Направили су компактну целину и играју добро. Биће занимљиво, мислим да никада и није било занимљивије и изједначеније. Увек би се издвојио неки тим, а сада је то другачије. И то све без Партизана", закључио је Ђуровић.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести