Вујошевићу и Ковачићу тренерске награда за животно дело

БЕОГРАД: Прослављени кошаркашки тренери Душко Вујошевић и Зоран Ковачић добитници су Награде за животно дело "Слободан Пива Ивковић", највишег признања које додуљује Удружење кошаркашких тренера Србије.
kosarka kos
Фото: Tanjug / ilustracija

Ова престижна признања биће им уручена током „Београдске кошаркашке клинике - Душан Ивковић“, која ће 1. и 2. јула бити одржана у главном граду.

План је био да ове награде за животно дело буду додељене још пре две године, али због свих проблема које је донела пандемија вируса корона од тога се одустало. Сада су се стекли сви услови да нашим лауреатима укажемо част на достојан начин. Овогодишња Клиника ће заиста бити посебна. Осим Етореа Месине који је већ потврдио учешће, у завршним преговорима смо да међу предавачима буду и истакнути тренери из НБА и НЦАА лиге, што ће целој овој манифестацији дати додатну тежину, каже генерални секретар Удружења кошаркашких тренера Србије Страхиња Васиљевић.

Истиче да су Душко Вујошевић и Зоран Ковачић преданим радом оставили неизбрисив траг у мушкој и женској кошарци, не само освајањем прегршт трофеја већ и стварањем великог броја репрезентативаца и репрезентативки који су проносили славу наше земље и српске кошарке широм планете и зато нема сумње да ово престижно признање иде у праве руке.

Осим награде за животно дело, на Клиници ће први пут бити додељење и Златне плакете, специјалне награде Удружења кошаркашких тренера за доприносе у развоју кошарке у Србије, а лауреати ће накнадно бити објављени, навео је Васиљевић.

Душко Вујошевић је са Партизаном освојио чак 23 трофеја, од чега 12 титула националног и пет регионалног шампиона, затим и пет пехара намењених победнику националног купа као и трофеј међународног Купа Радивоја Кораћа 1987. године.

Био је јуинорски првак Европе са репрезентацијом некадашње Југославије, а пехар у Купу освојио је и са румунским Клужом.

Добитник је и награде Александар Гомељски, за најбољег тренереа Евролиге, и први је стручњак коме је то пошло за руком, а да његов тим није постао шампион Европе.

Зоран Ковачић прославио се у раду у женској кошарци у Црвеној звезди, а посебно са млађим категоријама. Пет пута био је првак државе са сениоркама и освајач шест националних купова, док је са млађим категоријама освојио чак 18 титула шампиона.

Са нашом сениорском репрезентацијом освојио је сребро на Европском првенству и два злата на Балканијадама, док је са млађим репрезентативним селекцијама на светским и европским првенствима освојио чак 13 медаља.

Досадашњи добитници награде за животно дело Удружења кошаркашких тренера Србије су: Александар Николић, Небојша Поповић, Борислав Станковић, Радомир Шапер, Ранко Жеравица, Слободан Ивковић, Страхиња Алагић, Милан Васојевић, Душан Ивковић, Жељко Обрадовић, Божидар Маљковић, Светислав Пешић, Боривоје Ценић, Борислав Ћорковић и Владислав Лучић.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести