Љиља Дрљевић шампионка

Спуштена је завеса на 10. појединачном Првенству Србије у шаху за даме. Интернационални мајстор из Београда Љиља Дрљевић заслужено је подигла победнички пехар, освојивши 6,5 поена из 9 партија.

До прве титуле Љиља је дошла победивши вишеструке шампионке Ирину Чолушкину и Сузану Максимовић, као и младе наде српског шаха Теодору Ињац, Марину Гајчин и Јовану Милошевић. Нимало је није омео пораз у уводном колу од Радмиле Ковачевић, из партије у партију је играла све боље и на крају поред 5 победа забележила и 3 ремија. Директни дуел Дрљевић – Ерић у 8. колу, који смо најављивали као веома занимљив, завршен је ремијем после дуге борбе, те је Дрљевићева задржала предност од пола поена и на крају тријумфовала. Овај успех Љиљи гарантује место у женској репрезентацији Србије за предстојећу Олимпијаду у Азербејџану.

Вицешампионка Јована Ерић из Лознице се крупним корацима враћа у сам врх српског шаха. У серији турнира које је одиграла у последња два месеца видео се огроман напредак у њеној игри и самопоуздању, што јој је и доносило успех за успехом. Након освојене бронзе на Осмомартовском турниру, сребра на полуфиналу Првенства Србије и деобе 4. места на Универзитетском првенству света, добри резултати у последње време крунисани су сребром на овогодишњем државном шампионату. Јована је са 4 победе и 4 ремија освојила 6 поена, а као и Љиља једини пораз је претрпела од врло расположене и борбене Радмиле Ковачевић.

После освајања титуле шампионке Србије 2009. године и титуле вицешампионке 2013. године, Сандра Ђукић из Ниша је ове године освојила бронзану медаљу и тиме поручила да српски шах још увек треба да рачуна на њу. Сандра је једина завршила турнир без пораза, са 8 ремија и једном победом, а уз мало рискантнију игру резултат би сигурно био и бољи. На деоби 3. и 4. места са Сандром нашла се и актуелна репрезентативка Ирина Чолушкина, која је такође освојила 5 поена, али са нешто слабијим додатним критеријумима.

Једна од карактеристика овог првенства је била велика борбеност. Иако је то био у правом смислу речи судар генерација, са старим искусним шампионкама и младим надама, ремији су склапани тек када су све могућности за игру на победу биле исцрпљене. У том погледу посебно су се истакле веома талентоване младе шахисткиње Марина Гајчин и Јована Милошевић, које су само по једну партију одиграле нерешено, а у свим осталима се бориле за сваки бод до последњег потеза. Каиса их је наградила са по 4 веома лепе победе захваљујући којима су поделиле 5. и 6. место. Може се закључити да је квалитет приказаног шаха на овогодишњем првенству био на високом нивоу, упркос понеким превидима који су, уосталом, својствени и највећим шампионима.

 

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести