Нуволаријев трофеј из 1939. године поново у Београду

БЕОГРАД: Оргинални трофеј, који је италијански легендарни возач Тазио Нуволари освојио 3. септембра 1939. године као победник "Прве београдске велике награде", познатије као "Кружна трка око Калемегдана" приказан је данас у хотелу Амстердам у Београду.
1
Фото: Tanjug

Трофеј је приказан пред амбасадором Републике Италије у Србији Карлом Ло Касиом, председником АЦИ Мантова Алберто Маренђи и директором Музеја аутомобила Београд Братиславом Петковићем, иницијатором целог догађаја.

Догађају су присуствовали и директор "Мотор Херитаге" Ðорђо Адријано и председник Српске федерације олдтајемара Далибор Ружић.

Трофеј је у Београд стигао у организацији Аутомобилског клуба Мантова (АЦИ), који је власник драгоценог објекта "Мусео Тавизо Нуоволари", места где се чувају оргиналана сећања на овог возача.

"Ово је најбољи начин да допринесемо сећању на нашег возача и на начин на који ће бити присутан у Београду, месту где се догодила последња велика награда пре Другог светског рата", рекао је председник АЦИ Мантова Алберто Маренђи.

Трофеј је у Београд стигао у пратњи чланова групе престижног удружења "Сцудериа Нуволари", који је овом приликом изложио одабране спортске аутомобиле који им припадају.

Амбасадор Италије Ло Касио истакао да му је задовољство што је његова амбасада има прилику да учестује у обележавају једног важног догађаја у којем је учествовала легенда као што је Нуволари, који је победио на трци пре 80 година.

Иницијатор целог догађаја и директор "Мотор Херитаге" Ðорђо Адријан рекао је да срећан што је организвао овај догађај.

"Моја визија је да добра прича нема краја. Ја сам српски зет и за овај град сам везан из породичних разлога. Као Италијан срећан сам што сам организовао овај догађај и ово је мој скромни допринос прослвали 140 година дипломатских односа Италије и Србије и 10 година стартешког партнерства између две земље", рекао је Адријан.

У част повратка Нуволаријевог трофеја, група аутомобила учестоваће у оживљавању трке 1939. године и возиће трку око Калемегдана сутра у 12 сати.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести