Атанасијевић оптимиста пред квалификације за олимпијске игре

Наши најбољи одбојкаши, актуелни европски шампиони, припремају се за квалификациони олимпијски турнир,који ће се одржати у Берлину  од 5. до 10. јануара. 
Atanasijevic Aleksandar/FIVB
Фото: ФИВБ/Александар Атанасијевић био је најефикаснији у репрезентацији Србије

У нашој групи су још Француска, Холандија и Бугарска, а у другој  Немачка, Белгија, Чешка и Словенија. По најбоље две екипе ће у полуфинале, а само ће победник турнира у Берлину отићи на Олимпијаду у Токио, што само по себи говори пред какавим изазовом је наш национални тим.Репрезенација је тренирала  у Крагујевцу, а до одласка у Берлин биће у Београду.

- Нема никакве дилеме  да нас очекује веома тежак посао, јер сви учесници берлинског турнира имају индентичну жељу, да се пласирају на Олимпијаду. После освајања Европског шампионата логично је да нас сви ривали виде међу главним фаворитима за освајање олимпијске визе, што нас никако неће успавати и опустити . Морамо да покажемо висок ниво игре у свакој утакмици ако желимо до циља.Званично смо најбоља репрезентација у Европи,с тим што мора да се узме у обзир да је иза нас веома напорна сезона и да нисмо имали времена да предахнемо након клупских обавеза. Оптимиста сам, као и увек, сигуиран сам да ћемо бити на жељеном  нивоу и да ћемо бити озбиљни кандидати за пут у Токио – каже сјајни  коректор Александар Атанасијевић.


Клупска сезона као из снова

Атасијевићав и Подрашчанин су ведете Перуђе, која је тренутно другопласирана у италијанском шампионату.

- Клупска сезона иде сјајно, како сам само могао да пожелим. Освојили смо Суперкуп и у низу смо од 11 победа у лиги. Имао сам малих проблема с коленом у новембру и даље се мало мучим, али то је нормално с обзиром на број утакмица које играм. Ситуација је све боља, сада је на медицинском особљу да нас опорави и припреми за наступ у берлини – задовољан је Атанасијевић.

Атанасијевића сматрају наследником званично најбољег коректора икада Ивана Миљковића. Популарни Бата већ има сјајну репрезентативну и клупску каријеру, али пред њим су још бројне сезоне и верујемо трофеји.Свакако да ће  од његових партија у Берлину умногоме зависити да ли ће Србија ићи на ОИ.Он верује да хоће.


Актуелног шампиона Старог континента први меч у Берлину  играће с Француском, једном од селекција са највећим реномеом и по букмејкерима првог фаворита за прво место.

- Ритам је такав да неће бити времена за предах и припреме пред утакмице, али како је нама – тако је и другима. Можда је и добро што ћемо прву утакмицу играти са Француском, да одмах видимо где смо са формом. С обзиром на то да у групи играмо три меча, имамо кредит за један поразкикс јер требају две победе за пролаз у полуфинале, што је наш  први циљ. Ако изузмемо Пољску, Русију и Италију, у Берлину ће бити све најбоље европске екипе, три од четири најбоље селекције са минулог ЕП. На нама је да покажемо да оно што се десило у Паризу није било случајно и да можемо да будемо најбољи и у Берлину.

За више репрезентативаца  ово ће бити можда и последња прилика да се поново нађу на Олимпијским играма, с тим што је заиста  чудан систем квалификација за пласман на највеће планетарно такмичење.

- Систем квалификација је такав какав је, сви смо морали њему да се прилагодимо. Ова генерација полаже можда и најважнији испит, јер питање је колико ће играча из овог састава играти у квалификацијама за наредне ОИ. Зато нам је веома важно да се пласирамо у Токио, а знамо да је лакше освојити олимпијску медаљу него ли се пласирати на Игре.Сматрам да ова сјајна генерација заслужује, после освајања четвртог места на СП, бронзе и злата на ЕП, да буде учесник Олимпијских игара.Дипломски испт је пред овом генерацијом у Берлину и ја верујем да ћемо путовати у Токио  - поручио је Атанасијевић.

М. Ристић

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести