Бошкан: Подижемо лествицу у свим сегментима клуба

Спортски директор Војводине НС семе Слободан Бошкан је као играч освојио седам титула шампиона и пет пехара у Купу, а сада је на новој позицији пригрлио нову шампионску круну.Познат по истрајности и посвећености послу, Бошкан је од почетка мандата увео новине у функционисање спортског дела клуба.
slobodan boskan, Dnevnik/Filip Bakić
Фото: Дневник/Филип Бакић

- На путу до титуле било је и отежавајућих околности. Играли смо Европу, у Лигу шампиона нисмо прошли, остали смо у ЦЕВ Купу, брзо налетели на сјајну екипу Ресовије из Пољске и испали.Затим је уследило испадање у полуфиналу домаћег Купа, што није било пријатно уочи завршнице првенства.Међутим, екипа је одиграла најбоље када је уследила борба за највреднији домаћи трофеј, мада сматрам да смо могли боље у Купу, поготово у полуфиналу.У финалу плеј-офа одиграли смо зрелије и храбрије и до титуле дошли на гостујућем терену, који је Новопазарцима велики адут – рекао је Бошкан.

Који су све фактори утицали на освајање шампионске круне?

- Има доста фактора који су донели титулу. Најпре ту мислим на долазак Драгољуба Збиљића на чело клуба, направио је пројекат како да се дође до титуле. Када сам промовисан на место спортског директора сматрао сам да нам треба једно до два појачања, што смо и урадили довођењем Шормаза и Сухињина. То је урађено да би се подигао квалитет екипе и да би се направила здрава конкуренција.То се показало као добар шпотез у финалној серији.

Да ли су играчи били изненађени постављањем циљева и уведеним променама?

- То је била нова ситуација за играче и добро се видело ко се на који начин снашао у тим условима, где су постављени јасно одређени захтеви и циљеви. Лично сам навикао на то, док сам играо знало се добро шта су задаци играча и шта се очекује од њих. Неке ствари су за ову младу екипу биле нове, није било лако усвојити их, али на крају су све то добро поднели и изнели.

Да ли је било лакше доћи до титуле када сте били играч или сада на новом радном месту?

- Сваки посао има своју тежину, било да сте играч, тренер или у управи клуба. Када је Војводина била доминантна на територији бивше велике државе мени је тај систем одговарао, пуно се тражило и у исто време и добијало. У време мог играња имали смо све, али се тражило да стално тренираш, играш и освајаш трофеје. Мислим да се тај тренд вратио у Војводину, играчи су имали прилику да осете ту атмосферу и то ће постати стандард у наредним годинама. Ко буде долазио у наш клуб знаће шта се од њега очекује.

Какве сте промене најавили за блиску будућност?

- Имамо по годинама и искуству мешовиту екипу, млађи су добро изнели ову сезону, али ће морати добро да размисле како ће бити у наредном периоду, што је добро за њих. Да осете све оно што их чека када оду у иностранство, а јака конкуренција те тера да увек дајеш максимум. Мишљења сам да не треба да чекамо да играчи  све то доживе напољу, него у нашем клубу, што јер добро за њих и клуб.

Да ли ће шампионска Војводина постати интересантнија за долазак  талентованих играча и има ли их уопште?

- Има талената, нема их онолико колико бисмо желели, али биће их. Покренућемо коначно школу одбојке у Новом Саду коју ћемо ми усмеравати, има доста деце из комшилука која могу да се укључе у рад. Желимо да покажемо да кроз добар и стручан рад можемо да правимо играче за клуб и за репрезентацију. То је један о циљева, Воша је некада давала седам-осам играча из својих редова у национални тим, били су носиоци игре. Управо то желимо да постигнемо, а то можемо само добрим радом и паметним руковођењем млађим категоријама, јер они који прођу кроз нашу школу требало би да буду од користи свима, подразумева се и репрезентацији.

Каква је перспектива  када су у питању такмичења у Европи?

- Што се тиче Европе, није нам лако да конкуришемо екипама из Русије, Италије, Турске и Пољске због  велике разлике у буyетима. Уз одређено повећање буyета и добру селекцију српских играча из иностранства, којима ћемо понудити да се врате у наше редове, уз добре млађе играче који ће стасавати овде, покушаћемо да направимо екипу која ће имати квалитет да парира европским тимовима. Тако, наравно, може до једне границе, можда ће требати и неки странац да увећа квалитет.Намера нам је да се постепено подиже лествицау свим сегментима клуба и да направимо екипу конкурентну у европским надметањима.

Шта очекујете од наредне сезоне?

- Домаће трофеје, а први циљ је да се пласирамо у Лигу шампиона и да играмо групну фазу елитног такмичења. Може да се деси да играмо с јаким руским или итлијанским екипама у групи, али желимо борбу и добре партије и приступ који ће све задовољити. Сваки ривал мора да има респект према нама, да зна да му неће бити лако у утакмицама са Војводином.

Колико ће се изменити екипа за следећеу сезону у односу на ову?

- Измена ће бити, још не знамо у ком обиму, али ће сигурно неки играчи бити слободни. Мораћемо да се појачамо, најпре због квалитетнијег надигравања у Србији и играња у Европи. Ова екипа је била на корак уласка у Лигу шампиона, није успела против Тулуза који је доста слабо играо француско првенство. Идеја је да, ако се сретнемо са сличном екипом у квалификацијама, да морамо да прођемо даље. Наш тим мора да има квалитет за то. Требаће нам, уз наше младе одбојкаше, неколико квалитетних  и искусних играча за Лигу шампиона – најавио је Слободан Бошкан.

Марко Ристић


О појачањима

Најавили сте довођење појачања, на којим позицијама у тиму је то потребно?

- За играње Европе, требају нам појачања на скоро свим позицијама, али свакако желимо јачу и здравију конкуренцију у екипи. Требаће нам дизач, коректор, примач, евентуално средњи блокер. Екипа мора да буде за лествицу виша у односу на овосезонску.

О новом послу

Како се сналазите на  послу спортског директора?

- Сада је већи обим посла него када сам био играч, али и на овај посао гледам као на изазов, као и док сам играо. Желим да своје знање, искуство и квалитет уложим у клуб, да спортски део поново постане бренд у свим категоријама, као што је био некада.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести