ЕП Пољска: Србија испустила 2:0 и остала без финала

КРАКОВ: Одбојкашка репрезентација Србије није успела да се пласирала у финале првенства Европе у Пољској, пошто је изгубила од Немачке 3:2 (24:26, 15:25, 25:18, 27:25, 15:13).
Nemacka-Srbija 3:2
Фото: FoNet

Од­бој­ка­ши Ср­би­је ни­су ус­пе­ли да се плси­ра­ју у фи­на­ле Европ­ског пр­вен­ства, по­ра­же­ни су од Не­мач­ке у по­лу­фи­на­ле по­сле тај-бреј­ка, а ис­пу­стли су вођ­ство од 2:0 у се­то­ви­ма. Има­ли су игру, ква­ли­тет и ре­зул­тат у yепу, али је чу­ве­на не­мач­ка упор­ност пре­су­ди­ла и њен нај­бо­љи играч Ђерђ Гро­зер. Има­ли су “ор­ло­ви” и две сет лоп­те у че­твр­том пе­ри­о­ду игре, ни­су их ис­ко­ри­сти­ли, а ри­вал је ко­ри­стио све сво­је пред­но­сти и на­чи­нио пре­о­крет о ко­јем ће се још ду­го при­ча­ти. За­то ће на­ши мом­ци мо­ра­ти да се за­до­во­ље бор­бом за брон­зу за ко­ју ће игра­ти да­нас од 17.30 ча­со­ва.

Блок на­шег ти­ма на Гро­зе­ру, нај­бо­љем на­па­да­чу Не­мач­ке, до­не­ла је увод­ну пред­ност ко­ја је уве­ћа­на гре­шком Кам­пе (7:4), али је од по­чет­ка наш Урош Ко­ва­че­вић био ве­о­ма раз­и­гран. Ви­сок ни­во игре др­жа­ли су “ор­ло­ви”, а по­сле бр­зих кон­три, те ас сер­ви­са Лу­бу­ри­ћа, на­ши мом­ци по­ве­ли су осет­ни­јом раз­ли­ком (12:8) и на­те­ра­ли се­лек­то­ра Не­мач­ке да ре­а­гу­је тајм-аутом. При­јем сер­ви­са Ср­би­је био је ве­о­ма до­бар, то је ини­ци­ра­ло рзе на­па­де на ко­је ри­вал ни­је имао ре­ше­ње, а на дру­ги оба­ве­зни од­мор од­вео је наш тим Под­ра­шча­нин асом сер­ви­сом - 16:10. Одр­жа­ва­ли смо ту пред­ност, али је Не­мач­ка на­па­ла сер­ви­сом и се­ри­јом 4:0 при­бли­жи­ла се на све­га поен за­о­стат­ка (19:20). У не­што сла­би­јем пе­ри­о­ду игре, “пан­це­ри” су се вра­ти­ли до из­јед­на­че­ња (22:22) бло­ком на Под­ра­шча­ни­ну. Ве­ли­ку дра­му пре­ки­нуо је Ли­си­нац и бло­ком до­нео пр­ви сет Ср­би­ји. На­ста­ви­ла се ве­ли­ка бор­ба и у дру­гом се­ту, а по­но­во се на­ша ре­пре­зен­та­ци­ја пр­ва “од­ле­пи­ла” по­сле гре­ша­ка Гро­зе­ра (8:5), а по­сле сер­ви­са Под­ра­шча­ни­на и бло­ко­ва Ли­син­ца и Јо­во­ви­ћа, Ср­би­ја је по­ви­си­ла на 10:5 и по­но­во на­те­ра­ла Ђа­ни­ја да ре­а­гу­је тајм-аутом. За трен ока, све се окре­ну­ло, на­пао је Гро­зер као ха­у­би­цом и по­но­во вра­тио сво­ју ре­пре­зен­та­ци­ју на све­га поен ми­ну­са (11:12). Ве­ли­чи­на на­шег ти­ма по­ка­за­ла се еск­пре­сно, бом­бар­до­вао је Ли­си­нац са сер­ви­са, пот­кра­ле су се Нем­ци­ма две гре­шке, а блок Мар­ка Под­ра­шча­ни­на вра­тио је Ср­би­ју на осет­но од­сто­ја­ње на дру­гом оба­вен­зом од­мо­ру (16:11). Ис­по­ста­ви­ло се да је то би­ла од­лу­чу­ју­ћа се­ри­ја на­ших мо­ма­ка, др­жа­ли су за­тим при­јем, на­ста­ви­ли с ја­ким сер­ви­си­ма и ас Под­ра­шча­ни­на до­нео је огром­ни ви­шак (22:14) ко­ји је бр­зо пре­то­чен у дво­се­тов­но вођ­ство и то блко­ви­ма Ли­син­ца и Ко­ва­че­ви­ћа.

По­сле две ми­ни се­ри­је по­чет­ком тре­ћег се­та Ср­би­је је по­ве­ла 6:3, уз до­бре од­бра­не Мај­сто­ро­ви­ћа и кон­тре Лу­бу­ри­ћа и Ко­ва­че­ви­ћа. Чи­ни­ло се да на­ша ре­пре­зен­та­ци­ја игра с по­ла сна­ге, али пре све­га јер је кон­стант­но др­жа­ла пред­ност и то у игри у ко­јој су сви игра­чи или за­сту­пље­ни и рас­пу­ца­ни, док се код Не­ма­ца бо­рио је­ди­но Гро­зер. Фром је бр­зо вра­тио из­јед­на­че­ње, а од­бра­на “пан­це­ра” и сер­ви­си Кам­пе лан­си­ра­ли су их до ви­со­ког вођ­ства (16:10). За­ме­нио је Гр­бић ко­рек­то­ре, ушао је Ата­на­си­је­вић уме­сто Лу­бу­ри­ћа, ко­ји је од­мах на­чео ри­ва­ла сер­ви­сом и ре­а­ли­зо­вао две кон­тре те при­бли­жио наш тим на 15:18, али нер­во­за се уву­кла у на­ше ре­до­ве и по­сле гре­ша­ка Ко­ва­че­ви­ћа, све се вра­ти­ло на ста­ро и не­мач­ка је осво­ји­ла тре­ћи пе­риод игре.

Бо­љи сер­вис је Не­мач­ку до­вео у кон­тро­лу ре­зул­та­та у че­твр­том се­ту (5:2), али по­сле од­мо­ра ко­ји је за­тра­жио Гр­бић, на­ши су од­мах из­јед­на­чи­ли. Не­мач­ка је игра­ла с мно­го ма­ње гре­ша­ка не­го у пр­ва два се­та, бо­ље сер­ви­ра­ла и за­то др­жа­ла кон­це игре, али по­сле не­ко­ли­ко до­брих по­те­за Ата­на­си­је­ви­ћа, Ср­би­ја је пре­о­кре­ну­ла. На­ста­ви­ла се ве­ли­ка бор­ба на обе стра­не, а Нем­ци су по­но­во има­ли ми­ни­мал­ну пред­ност пред за­вр­шни­цу, али је Ли­си­нац бло­ком вра­тио вођ­ство Ср­би­ји (19:18). Ду­го се игра­ло поен за поен, а на­ши су има­ли ми­ни­мал­но вођ­ство, про­пу­сти­ли две меч лоп­те и Не­мач­ка је с два ве­за­на бло­ка на Атан­си­је­ви­ћу и Пе­три­ћу из­бо­ри­ла пе­ти сет.

Тај-брејк, као и увек, био је дра­ма­та­и­чан. На­па­да­ли су Нем­ци сер­ви­сом и гре­ши­ли, али су ипак пр­ви раз­би­ли игру поен за поен и бло­ком по­ве­ли 6:5. Бор­ба се рас­плам­са­ла, пр­шта­ло­је на све стра­не, а сер­ви­си Ли­син­ца су Ср­би­ју до­ве­ли у вођ­ство 10:8. На­ше две гре­шке, те ас Хир­ша и Нем­ци су по­но­во по­ве­ли (11:10). Пе­трић је по­ра­ва­но, али је од­мах Фром ис­ко­ри­стио кон­тру и до­нео свом ти­му 13:11. Има­ла је Ср­би­ја у два на­вра­та кон­тре за из­јед­на­че­ње, али ни­је нај­бо­ље ор­га­ни­зо­ва­ла на­па­де и на дру­гој меч лоп­ти трој­ни блок је био ја­чи од Ков­аче­ви­ћа и од­вео Не­мач­ку у фи­на­ле.

Српски одбојкаши бориће се сутра за бронзу, односно 11. медаљу на континенталним такмичењима, против Белгије која је поражена од Русије са 3:0 (25:14, 25:17, 25:17) у сетовима.

Меч за треће место игра се у недељу од 17.30.

М. Ри­стић

Ср­би­јаНе­мач­ка 2:3 (26:24, 25:15, 18:25, 25:27, 13:15)

КРА­КОВ: “Та­у­рон аре­на”, гле­да­ла­ца: 8.336, су­ди­је: Сал­та­ли­пи (Ита­ли­ја), Адлер (Ма­ђар­ска).

СР­БИ­ЈА: Око­лић, Ко­ва­че­вић 19, Ка­тић, Пе­трић 10, Шкун­дрић, Стан­ко­вић 1, Јо­во­вић 3, Бу­цу­ље­вић, Ата­на­си­је­вић 6, Лу­бу­рић 7, Мјсто­ро­вић (л2), Под­ра­шча­нин 10, Ро­сић (л1), Ли­си­нац 11.

НЕ­МАЧ­КА: Фром 11, Шот, Ка­ли­бер­да 12, Ан­драј 2, Бе­ме 9, Гро­зер 20, Ве­бер (л1), Кам­па 4, Хирш 2, Кар­ли­цек, Цен­гер (л2), Ци­мер­ман, Бак­спе­лер, Крик 10.

„Одбојка се игра до три добијена сета, а не до два. То што је било 2:0 не мора да значи ништа, што се видело вечерас. То се дешава стално или боље речено - дешава се", рекао је Грбић.

Никола Грбић: Одбојка се игра на у три добијена сета

Селектор српске репрезентације Никола Грбић изјавио је да његов тим није реализовао неке контре у кључним моментима:

"Нисмо престали да играмо, него је Немачка једноставно почела да ризикује више, да игра много боље. Жао ми је четвртог сета, када нисмо искористили пар ситуација... Када смо имали једну, две контре. Онда крене и мало срећа, блок је 'лизао' линију, па онај сервис у петом сету исто тако... То су ствари које се дешавају, на жалост или на срећу, јер је то данашња одбојка. Понекад се губило и побеђивало кад судије нису виделе нешто", казао је Грбић.

Он је казао да му је жао што је његовој екипи понестало енергије.

"Немци јесу играли добро, али мислим да је јако мало фалило да победимо... Момци су желели, понестало нам је енергије, не физички да нисмо ишли по лопте и скакали, него је енергија била за нијансу мања него у претходним утакмицама. Због тога ми је жао", казао је селектор.

Србија ће се сутра од 17.30 у борби за треће место састати са Белгијом.

"Хтели или не, за мање од 24 сата опет играмо. Видео сам да су играчи јако разочарани, морално 'у ауту', међутим, показали смо много пута раније да имамо снаге и могућности да прикупимо енергију и да у новом мечу се уздигнемо. Важно је да ови играчи дођу до медаље, јер ови момци то заслужују игром, квалитетом и енергијом. Било би ми жао да се то не деси", закључио је Грбић.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести