ЕП Пољска: Србија освојила бронзу (фото)

На Европском првенству у Пољској репрезентација Србије освојила је бронзану медаљу јер је савладала репрезентацију Белгије са 3:2 (25:18, 22:25, 19:25, 25:22, 15:12) у сетовима.
Odbojkasi Srbije
Фото: Одбојкашки савез Србије

Одбојкаши Србије освојили су бронзану медаљу на Европском првенству у Пољској, пошто су у мечу за треће место савладали Белгију и то после преокрета, од 1:2 до 3:2 у сетовима. Наша репрезентација освојила је тако осму бронзу на шампионатима Старог континента, а 11. одличје укупно и наставила успешан низ. Када је било најпотребније, када је наш тим био у минусу, Дражен Лубурић је у четвртом и петом сету био нерешива енигма за Белгијанце и апослутно заслужено може да понесе епитете јунака бронзаног одличја.

“Орлови” су утакмицу почели веома надахнуто, као да само дан раније нису претрпели тежак пораз у полуфиналу, одмах напали сервисом и то им се исплатило осетним вођством. Разгоропадио се Подрашчанин у блоку, али и напади Лубурића и Петрића били су веома ефикасни. Ту и тамо, потрадала се Белгијанцима понека грешка, али далеко од тога да је то било пресудно, наш тим играо је одлично и средином сета имао велики вишак у yепу (18:10). Белгија је после добрих сервиса успела да се врати, али на минус од четири поена и то је било све. Пуцали су сервиси с наше стране, мноштво контри користио је наш тим кроз средину и експресно је повео.

Слично је било у наставку. Два блока су Србији донела предност, али се ривал одмах вратио у егал после неколико лоших потеза Ковачевића. Серија 7:2 довела је Белгију у вођство, после доброг мнинуса, па је Грбић морао да реагује тајм-аутом како би зауставио плиму у игри противника, али и упозорио своје изабранике. Тек су, серија сервиса Лубурића и контре после одбрана, донеле нашем тиму ново вођство и два поена вишка на другом обавезном одмору (16:14). Уследила је серија 4:0 Белгије и нови преокрет, а пријем сервиса нашег тима поново је попустио. Бранили су се Белгијанци веома добро и блок Верхеса, на контри Србије, донео им је предност од 22:19 коју су одржали и изједначили на 1:1.

Тренд лошег сервиса наше репрезентације наставио су у трећем сету па је Белгија имала контролу над резултатом. Играли су Белгијанци веома брзо, готово без грешке, уз расположеног Дероа, а Грбић је Петрића заменио Катићем. Надовезао се и блок Белгије који је наградио сваки добар сервис и донео великих 14:8, а блок Јововића, контра Станковића и грешка Ван Валеа вратили су какву такву неиозвесност (15:11). Сервиси Дулста гасили су све наше покушаје, а проблеми с пријемом су се наставили и нису наговештавали ништа добро. Покушавали су “Орлови” да се врате, али без успеха те су се нашли у сетовном заостатку.

Повела је Белгија 4:1 у трећем сету, али је одмах изједначио Лубурић с два узастопна ас сервиса, а затим иницирао минимално вођство. Коначно се пробудио блок Србије, Срећко Лисинац и Урош Ковачевић донели су осетну предност нашем тиму (14:10), а та предност се поново истопила после добрих сервиса Белгије. Оба тима су освајала поене у серијама па је однос на терену остао исти, а у завршници бљеснуо је Дражен Лубурић и с неколико везаних поена донео изједначење и пети сет.

После два блока Лисинца, Србија је повела 3:0 у коцкарском сету, али је вођство трајало свега три акције јер је Белгија одмах изједначила. Сервиси Лубурића и блок Петрића били су довољни за нову предност (7:4), коју су наши одржавали уз доста муке. Нападала је Белгија сервисом, али је Србија имала толико концентрације да у нападу преко Петрића, Лубурића и Ковачевића одрже предност и да дођу до нове бронзане медаље на Европским шампионатима.  

Србија – Белгија 3:2 (25:18, 22:25, 19:25, 25:22, 15:12)

КРАКОВ: “Таурон арена”, гледалаца: 9.156, судије: Зенович (Русија), Родригез Хатива (Шпанија).

СРБИЈА: Околић, Ковачевић 16, Катић, Петрић 13, Шкундрић, Станковић 4, Јововић 2, Буцуљевић, Атанасијевић, Лубурић 26, Мајсторовић (л2), Подрашчанин 7, Росић (л1), Лисинац 15.

БЕЛГИЈА: Ван ден Дрис 2, Деро 15, Ван Хиртум, Стуер (л2), Лекат, Клинкенберг 4, Верхес 9, Ван де Ворде 16, Ван Вале 16, Рибенс (л1), Дулст, Валкиерс 1, Русо 5, Ван де Велде.

М. Р.

Грбић: Поносан сам; Станковић: Било је и суза

Селектор одбојкашке репрезентације Србије Никола Грбић изјавио је да је поносан на своје играче што су, после болног пораза у полуфиналу од Немачке, успели да смогну снаге и освоје бронзу против Белгије на Европском првенству.

"Помешана су осећања. Прво сам поносан на моје момке, показали су карактер и жељу да се освоји медаља. Вредности медаље ће сви бити свесни тек када прође мало времена јер је велико разочарење било после пораза од Немачке. Били смо близу победе, измакла нам је, али смо се вратили", рекао је Грбић, пре него што га играчи прекинули скандирањем и слављем због бронзе.

Грбић је нагласио да му је жао што медаља није била сјајнија јер екипа има квалитет за то.

"Вратити се после меча као што је полуфинале, није било једноставно изаћи на терен. Поносан сам што су са толико великим мотивoм и агресивношћу. Потпуно смо заслужили бронзу, била би штета да се из Пољске вратимо без медаље после свега што смо урадили".

Капитен Драган Станковић жали за финалом, али додаје да је настављен континуитет освајања одличја после злата у Светској лиги.

"Било је тешко да се вратимо, дали смо све од себе. Белгијанци су играли добро, али смо знали шта нам је чинити и како бисмо се осећали да смо изгубили. Ово није оно што смо очекивали на почетку тунира, хтели смо више, али смо освојили медаљу у јакој конкуренцији. Било је емоција, суза, доста тога смо прошли заједно, не само сад, него и раније", навео је Станковић, на ивици суза.

Дражен Лубурић сјајни коректор Србије изјавио је одмах после меча:

„Моја прва медаља на првенствима ако изузмемо светску лигу, остаје жал за јуче, данас смо показали да можемо, оставили смо срце на терену, Белгијанци су одлична екипа и драго ми је што смо ми победили.

Тешко је било вратити се после јучерашњег дана:

„Било је изузетно тешко, када би сте успели да оживите ту атмосферу у собама били смо тужни и исцрпљени. Било је стварно тешко.

Ово је нова генерација и драго ми је што смо кренуи овим путем - истакао је Лубурић.  

Честитке: Вучића, Брнабићке, Гојковићке и Удовичића 

Председник Републике Србије Александар Вучић упутио је честитку одбојкашима Србије за освојену бронзану медаљу на Европском првенству. 

"Искрене честитке српским одбојкашима на освојеној бронзаној медаљи на Европском првенству у Пољској. Ваша велика жеља, пожртвованост и изузетан тимски дух и слога увек су вам доносили медаље, на које смо поносни. Нема сумње да ће ова генерација и убудуће бити у самом врху европске и светске одбојке", истиче се у честитки председника Вучића.

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић честитала је вечерас Одбојкашкој репрезентацији Србије освајање бронзане медаље на Европском првенству у Пољској.

"У име Владе Републике Србије и у своје лично име честитам вам освајање бронзане медаље на такмичењу у Пољској. То што сте се изборили место међу три најбоље екипе у Европи, показатељ је Ваше снаге и одлучности да не одустајете од зацртаног циља", поручила је у честитки Брнабић.

Она је истакла да су игра на терену и резултат који су постигли наши одбојкаши, одраз њиховог труда и напора и доказ да се умеће и упорност исплате. 

"Желим вам пуно успеха и на наредним такмичењима“, наводи се у честитки премијерке Брнабић, саопштила је канцеларија за сарадњу с медијима Владе Србије.

Председница Народне скупштине Маја Гојковић честитала је вечерас одбојкашима Србије освајање бронзе на Европском првенству у Пољској.

"У име Народне скупштине и лично име честитам вам на освајању бронзане медаље и још једном великом успеху нашег спорта. Добром игром и срчаношћу представљали сте Србију на најбољи начин на овом првенству. Уверена сам да ћете наставити са успесима и освајањем медаља и будућности", наводи се у честитки, саопштено је из Кабинета председнице Народне скупштине.

Министар омладине и спорта Вања Удовичић честитао је вечерас одбојкашима Србије на освојеној бронзаној медаљи на првенству Европе у Пољској.

"Бронзана европска медаља за наше одбојкаше је још једна у низу потврда да Србија има сјајну одбојкашку традицију, али и будућност у којој нас очекују нови европски и светски успеси! Честитам нашим репрезентативцима, стручном штабу и Одбојкашком савезу Србије!“, наводи се у честитки министра, саопштено је из Министарства омладине и спорта.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести