ЕП за одбојкаше: Бришући лет „орлова” за прво место

Одбојкаши Србије везали су и четврту победу на Европском првенству, а максималном победом против домаћина Белгије, обезбедили су прво место у Б групи и највероватније ће меч осмине финала играти у Антверпену.
Dero i Atanasijević/CEV
Фото: ЦЕВ/Дуел Дероа и Атанасијевића на мрежи

Одиграли су „орлови” сјајно, грешака готово да није било, а уз расположени тандем Атанасијевић-Ковачевић, ништа Белгија није могла против расположеног ривала.

Одбојкаши Белгије повела је 2:0 на почетку првог сета и то је било све што су успели да ураде, а Србија је серијом 4:0 преузела контролу над резултатом. У наставку је наш тим држао “промену”, а захваљујући грешкама домаћих повели 9:5 и натерали домаћег селектора на тајм-аут. Наставила се серија наших момака и вођство је нарасло до 12:5, предвођени распуцаним Ковачевићем и Атанасикевићем, уз распуцане средњаке. Није било слабог места код “Орлова”, али су Белгијанци ипак запретили добрим блоком и пришли на 19:17, али је Ковачевић био иницијатор серије од 3:0 и зато неизвесност није виђена у првом сету.

Сервиси Атанасијевића повели су Србију до вођства од 4:1 на почетку другог сета, али је домаћин поново био активан у блоку и лагано топио заостатак, а нешто касније преко Дероа су преокренула резултат (13:11). Био је то нешто слабији период нашег тима, пре свега због слабијег пријема, али је севнула серија Србије 5:0 и Урош Ковачевић је био човек преокрета. Та серија је била довољна да “Орлови” поведу 2:0 и утишају салу у Антверпену.

Добро је Белгија почела трећи сет и повела 8:6, али је Србија преко разиграног Атанасијевића преокренула и повела 13:11. Заменио је Ковач примаче, ушао је Ивовић уместо Петрића, а игра наше репрезентације је достигла ниво који Белгија није могла да испрати. Атанасијевићу се прикључио Ковачевић, а тада је све већ било одлучено. До краја, имали су неколико добрих потеза Ивовић и Лисинац и без Србија је без проблема дошла до макисмалне победе.

М. Ристић

Србија – Белгија 3:0 (25:19, 25:21, 25:19)

АНТВЕРПЕН: Лото арена, гледалаца: 4.400, судије: Акинџи (Турска), Добрев (Бугарска).

СРБИЈА: Околић, Ковачевић 13, Петрић 6, Ћировић, Пековић (л), Крсмановић, Ивовић 4, Јововић 2, Атанасијевић 18, Лубурић, Мајсторовић (л), Подрашчанин 7, Лисинац 7, Тодоровић.

БЕЛГИЈА: Ван ден Дрис 9, Турлинкс 4, Деро 13, Дулст, Гробелни 7, Штуер (л), Ван де Велде 3, Ван де Ворде 3, Рибенс (л), Косеманс, Валкирс, Русо 3, Бетенс, Колман 4.

Б група

Немачка – Словачка 3:0

Србија – Белгија 3:0

Четвртак

Б група (Антверпен)

Шпанија – Немачка (17.30)

Србија – Аустрија (20.30)

Д група (Амстердам)

Чешка – Црна Гора (17)

Пољска – Украјина (20)

EUR/RSD 117.2043
Најновије вести