ЕП за одбојкаше: Орлови без проблема до четвртфинала

Одбојкаши Србије, максималном победом над Чешком у осмини финала Европског првенства, пласирали су се у четвртфинале.
Nikola Jovović i Srećko Lisinac/CEV
Фото: ЦЕВ/ Никола Јововић и Срећко Лисинац у акцији

После пет победа у групи, уз свега изгубљен сет, почеле су приче о сигурном полуфиналу, али се “Орлови” нису обазирали на ту причу, већ су максимално ангажовано одиграли против Чешке, по квалитету и реномеу слабије селекције, и нису дозволили да се противник понада потенцијалном изненађењу.

Почетак меча донео је егал игру, али пре свега јер је наш тим грешио и пропустио да реализује многобројне контре. Ниво игре Србије био је одличан, добри пријеми и сигурни напади диктирали су темпо, а само се чекала нечија серија сервиса како би се дошло до озбиљније предности. То се десило када је на сервис линују стао Лисинац и асом иницирао серију коју је блоком наставио Подрашчанин за 13:10. Само на тренутак је запретила Чешка, али је поново блок Србије одрадио круцијалан посао, одбио напад ривала и, када је предност дошла на нових три поена, опстала је до 22:19. Три добра сервиса Хадраве довела су Чешку до изједначења, те најавио драму у завршници првог сета. Стао је сервис Србије, а Чеси су први дошли до сет лопте, имали су укупно пет, а прву је Србији донео Атанасијевић. Другу сет лопту је искористионаш тим после блока Подрашчанина за веома важно вођство, упркос начињених 12 грешака.

Чешка је повела 4:1 почетком другог сета, али је Србија одмах изједначила и увела сет у игру поен за поен. Поново, као и у првом сету, наш тим је повео 13:10, а максимално је смањио број грешака и, уз добар блок, то је било довољно за нешто лакшу ситуацију. Трудила се Чешка, али се Србија разиграла у одбрани, уз убојите нападе Атанасијевића и Ковчевића, није било бојазни да ће се поновити већ виђени сценарио, а другу сет лопту за наш тим у вођство до 2:0 претворио је Петрић.

За разлику од прва два, наши момци су повели почетком трећег периода игре, предвођени Петрићем и Ковачевићем, те повели резултатом 9:6. Мењао је чешки селектор, али је Србија лаганим и сигурним нападима одржавала три поена предности све до 16:12, а уследили су сервиси Јововића и серија Србије од 4:0 која је одлучила победника овог меча осмине финала.

М. Ристић

Србија - Чешка 3:0 (31:29, 25:21, 25:18)

АНТВЕРПЕН: Лото арена, гледалаца: 1.500, судије: Твардовски (Пољска), Бломхард (Холандија).

СРБИЈА: Околић, Ковачевић 17, Петрић 8, Ћировић, Пековић (л), Крсмановић, Ивовић, Јововић 3, Атанасијевић 15, Лубурић, Мајсторовић (л), Подрашчанин 9, Лисинац 10, Тодоровић.

ЧЕШКА: Моник (л), Хадрава 15, Џаворонок 18, Зајчек 5, Фингер 1, Кунц (л), Паточка, П. Бартош, Галабов 3, А. Бартош, Соботка 2, Јанку, Јануч, Седлачек 3.

Резултати:

Холандија – Немачка         1:3

Русија – Грчка   3:0

Србија - Чешка 3:0

Француска – Финска 3:0

Пољска – Шпанија    3:0

Белгија – Украјина   2:3

Словенија – Бугарска       3:1

Недеља

Италија – Турска       (17)

EUR/RSD 117.2043
Најновије вести